Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Osmorka i HDZ-a usaglasili programske ciljeve za formiranje vlasti

U centralni SDP-a danas je održan sastanak na kojem je prisustvovalo osam političkih partija koje su predstavile njihov zajednički dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, koji je, kako je rečeno po okončanju sastanka – usaglašen.

Podsjetit ćemo, kolokvijalno nazvane Osmorka, stranke članice ove grupacije su ranije potpisale sporazum o formiranju većina na svim nivoima vlasti te su na jučerašnjem sastanku usuglasile tekst programskih načela kao temelj koalicijskog sporazuma, a nakon toga saopćile da će sporazum ponuditi i drugim strankama, potencijalnim koalicionim partnerima, prvenstveno HDZ-u.

Tako je danas u centralni SDP-a u Sarajevu održan sastanak, a SDP-ov zvaničnik Nerin Dizdar se po okončanju sastanka obratio medijima i kazao da je tekst programskih ciljeva usaglašen.

“Današnji sastanak smo okončali uspješno, gotovo da smo usaglasili teskt programskih ciljeva i načela. Ostali su neki tehnički detalji, koje ćemo kasnije ‘popeglati’, ali možemo reći da smo danas postigli sporazum i manje-više usvojili cjelovit tekst”, saopćio je Dizdar.

Također, medijima se, ispred HDZ-a, obratila Borjana Krišto i potvrdila da je usaglašen tekst za mandatno razdoblje za period 2022. – 2026. godina.

“Zadovoljna sam današnjim radom sastanka, dobar dio je usaglašen, ostali su neki tehnički detalji, to ćemo kada dobijemo ovo što smo danas dogovorili – korigovati između nas”, kazala je Krišto.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...