Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Ovogodišnji hadž protekao bez sigurnosnih i zdravstvenih problema

“Ovogodišnji hadž protekao je savršeno dobro”, izjavio je portparol saudijskog ministarstva unutrašnjih poslova Mansour al-Turki.Procijenjenih 2,3 miliona muslimana širom svijeta prisustvuje hadžu koji se završava u nedjelju.

“Nikakvi sigurnosni ili zdravstveni problemi nisu zabilježeni”, dodao je al-Turki, prenosi saudijski emiter programa Al Arabiya.

U posljednjim godinama hadž je bio obilježen političkim nemirima i smrtonosnim stampedima.

“Nismo primijetili hodočasnike koji su došli da izražavaju političke stavove”, kazao je al-Turki.

Ovogodišnje hodočašće održano je u jeku krize između bloka pod saudijskim vodstvom i Katara oko navodne podrške tog emirata ekstremističkim grupama, što je dovelo do prekida diplomatskih i saobraćajnih veza.

Doha je optužila Saudijsku Arabiju za stvaranje prepreka katarskim hodočasnicima, što Rijad odbacuje.

Dvije sedmice prije početka hadža u srijedu, saudijski kralj Salman naredio je otvaranje granica svoje zemlje s Katarom kako bi se omogućio ulazak katarskim hodočasnicima.

U 2015. godini na stotine hodočasnika pregaženo je do smrti tokom rituala kamenovanja u Mini u blizini svetog grada Meke, u tragediji koja je izazvala napetosti između Saudijske Arabije i njenog regionalnog suparnika Irana.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Iranci ove godine ponovo učestvuju na skupu, koji su bojkotirali prošle godine zbog spora sa Saudijcima oko pravila hodačašća.

Od muslimanskih vjernika očekuje se da obave hadž, jedan od pet stubova islama, barem jednom u životu, izuzev slučajeva kada nisu dovoljno zdravi ili nemaju finansijskih sredstava da obave hodočašće, prenosi dpa.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...