Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Pala izmjena Krivičnog i Izbornog zakona: Ratni zločinci će i dalje moći obnašati javne funkcije

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije danas usvojio izmjene Izbornog i Krivičnog zakona koje se odnose na zabranu kandidiranja osuđenim ratnim zločincima na izborima i zabranu negiranja genocida i drugih zločina.
U slučaju Izbornog zakona 16 poslanika je bilo ZA, 17 protiv i jedan suzdržan, a za Krivični zakon 17 poslanika je bilo ZA i 17 protiv.

Podsjećamo, izmjene tih zakonskih rješenja predložio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović. On je na današnjoj sjednici prije glasanja kazao da ne očekuje usvajanje ovog zakona u Zastupničkom domu zbog stavova poslanika iz Republike Srpske, ali je podsjetio da su predložene izmjene u skladu s praksom u evropskim zemljama gdje se kandidiranje na izborima onemogućava osuđenim ratnim zločincima.

“Uspjeh je što se prijedlog uopće našao pred poslanicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”, kazao je Berćirović.

Ustavnopravna komisija ranije je podržala prijedlog izmjena Izbornog zakona tako da zabrani kandidiranje osuđenih ratnih zločinaca te podržala i prijedlog zakona o zabrani negiranja, poricanja i marginaliziranja genocida.

Poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić, podsjetio je da dužnost načelnika Općine Velika Kladuša danas obavlja pravosnažno osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić. Poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković je unaprijed najavio da izmjenu zakona neće podržati. Protiv izmjena Zakona oglasili su se poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović i poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević.

Predviđeno je i razmatranje dopuna Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na krivična djela protiv integriteta BiH, odnosno napada na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, sprečavanje borbe protiv neprijatelja BiH uključujući i službu u stranim vojnim formacijama.

Te dopune predložila je poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević koja je ranije pojasnila da se radi o nemogućnosti zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu o svim pitanjima koje pokriva taj dio Krivičnog zakona BiH.

Pored toga, poslanici Zastušničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu prihvatili da na današnjoj sjednici po hitnom niti skraćenom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama što je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama Kaznenog zakona BiH, čiji je predlagatelj zastupnica Aleksandra Pandurević.

Dom je odlučio da će se po redovitom zakonodavnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, jer nije usvojen zahtjev zastupnika Borislava Bojića da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po hitnom postupku.

U svezi sa točkom dnevnog reda “Informacija Kolegija i predsjedatelja Vijeća ministara BiH o zaključku usvojenom na prethodnoj sjednici koji glasi: Zastupnički dom PSBiH zadužuje predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da do naredne sjednice prikupi potpise zastupnika čiju podršku ima u svom radu kako bi se u narednom razdoblju mogao donijeti stav o statusu Vijeća ministara BiH”, usvojen je zaključak kojim Zastupnički dom PSBiH poziva Zajednički kolegij obaju domova PSBiH da za zakazanu sjednicu za 24. listopad ove godine uvrsti i točku dnevnog reda pod nazivom “Funkcioniranje Vijeća ministara BiH”.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...