Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Penzioneri definitivno izlaze na proteste

Prema svim saznanjima kojima raspolaže Savez udruženja penzonera/ umirovljenika FBiH, avgustovske penzije za sve penzioner neće biti uvećena za deset posto, što je bio i jedan od zahtjeva prema Vladi FBiH kako ne bi došlo do protesta 14. septemebra. Stav je konačan penzioneri dolaze pred zgradu Vlade FBiH.

„ Naš zahtjev koji smo bili uputili da se povećaju sve penzije za deset posto nije prihvaćen. Bilo je uslov da se to desi do 5. septembra uz isplatu augustovske penzije. Obzirom da je ta isplata već dogovorena, keoficijenti definisani, mi smo dobili saznanje da od toga nema ništa i zato mi idemo u proteste.“, navodi Fadil Kunto predsjednik Izvršnog odbora Saveza penzionera i umirovljenika TK.

Penzioneri su u izmjenama zahtjeva predlagali Vladi FBiH da se penzije za 10 posto povećaju samo osobama koje  su penzionisane do 31. jula 1998. godine a penzionsanim od 1998. do 2008. odnosno kraja 2007. za pet posto.

„ Ni mi penzioneri, ovi koji imamo starosnu penziju, i mi se ne slažemo da se svima povećaju penzije naročito onima koji su dobivali penzije mnogo veće nego što je to normalno po Zakonu i što su dobivali penzije veće nego što su imali plate.“, dodaje Kunto.

Stava su da se visina penzije nikome ne može umanjti ali da određeni broj penzionera zaslužuju da im se penzije povećaju. Zato ponovo traže sastanak sa premijerom Vlade FBiH.

„ Poslije razgovora sa premijerom ako budemo imali interesa i osnova onda sazivamo vanrednu skupštinu Saveza i donosimo dalje mjere ali protesti moraju ići i oni idu i sve se pripreme vrše.“, ističe Kunto.

Po dosadašnjim prijavama iz Tuzlanskog kantona pred zgradom Vlade FBIH trebalo bi se pojaviti 1661 penzionera te sva opštinska udruženje dodaje Kunto rade na organizaciji odlaska na proteste izvještava RTV Slon.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Popularno

Oglašavanje
Oglašavanje

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...