Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Peradari žele u program poticaja ili izlaze na ulice

Peradarski sektor Federacije BiH vodi nemoguću šahovsku partiju na ”brisanom prostoru protiv dva topa”, poručili su iz Udruženja peradara FBiH.

U nekoliko poteza će, ukoliko izostane pomoć nadležnih, uslijediti šah-mat, u kojem će matirani biti brojni proizvođači, otkupljivači i prerađivači iz oblasti peradarske proizvodnje, koja izravno zapošljava više od 20.000 ljudi i koja kroz PDV i druge obaveze u državnu kasu ubrizga preko 45 miliona KM-a godišnje, dodaju iz ovog udruženja.

Navode kako će to neizravno biti mat potez i za cjelokupnu potrošačku javnost, koja će biti svedena na piletinu iz uvoza, bez kontrole porijekla i cijene.

“Neuravnoteženi poticaji simboličnoga karaktera sa kantonalnih nivoa vlasti ne mogu amortizirati složenu situaciju unutar peradarskog sektora, koji se našao pod udarom divljanja cijena i nedostatka žitarica, enormno skupim uslovima rada izazvanim povećanjem cijena goriva, električne energije, energenata, rada itd. Peradari ”slamku spasa” vide u nadležnim institucijama; kroz uvrštavanje peradarske proizvodnje u program potpore Vlade Federacije BiH i kroz isti model pomoći ratarskoj proizvodnji, kako bi se valorizirali potencijali proizvodnje žitarica na našim njivama i na taj način smanjila ovisnost od uvoza sirovine za proizvodnju stočne hrane”, navode iz ovog udruženja.

Napominju kako ovogodišnji budžet za poljoprivredu Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva iznosi rekordnih 106 miliona KM.

“Vođeni zdravim razumom, ne vidimo način kojim se dio tih sredstava ne bi prelilo i na peradarsku proizvodnju, a Udruženje peradara FBiH traži hitan sastanak sa resornim ministrom, dodaju. Ukoliko izostane pravovremena reakcija nadležnih, peradari, suočeni sa bezizlaznom situacijom, bit će spremni svoja prava tražiti putem protesta”, poručili su.

(Akta.ba)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...