Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Početak nastave prije 8:30 sati uzrokuje depresiju kod učenika

Početak nastave prije 8:30 sati ujutro povećava rizik od depresije i anksioznosti kod učenika, tvrdi se u novom istraživanju.

Rani početak nastave stvara pritisak kod djece, što ometa njihovu sposobnost spavanja i izlaže ih većem riziku od nastanka problema u mentalnom zdravlju.

Lider studije dr. Jack Peltz s Univerziteta Rochster Medical Center kazao je kako se zbog ranog buđenja stvara pritisak kod djece da moraju ranije leći i naspavati se, zbog čega imaju povećane mentalne smetnje, dok kasniji početak nastave ima dobar utjecaj.

“Dobar san uz kasniji početak nastave daje bolje rezultate”, rekao je Peltz.

Stručnjaci preporučuju učenicima da imaju rutinu lijeganja uvijek u isto vrijeme, a to je između osam i 10 sati navečer te da smanje upotrebu tehnologije prije odlaska u krevet.

U istraživanju je analizirano 197 učenika između 14 i 17 godina koji su popunjavali upitnike. Na pitanja su odgovarali i njihovi roditelji. Pitanja su bila u vezi s njihovim navikama spavanja, kada liježu i da li su jutarnji ili večernji tip.

Bili su podijeljeni u dvije grupe, one kojima nastava počinje prije 8:30 sati i one kojima počinje kasnije. Sedam dana su pisali dnevnik gdje su bilježili navike u spavanju, kvalitet i dužinu sna te simptome depresije i anksioznosti.

Rezultati su pokazali da su učenici koji su ustajali ranije jer im je nastava počinjala u 7:30 sati imali simptome depresije i anksioznosti. Utvrđeno je da je to imalo i utjecaj na njihove aktivnosti i ishranu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Sleep Health.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...