Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Poljoprivreda: Ovogodišnja suša nije zabilježena unazad deset godina!

Zahvaljajući angažmanu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića poljoprivrednicima je u ovoj godini isplaćeno više od 20 miliona KM duga, tvrdi predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

Dug je bio 50 miliona, a Bićo je na pres-konferenciji  u Vogošći, kazao da bi mogao biti izmiren u potpunosti, ukoliko bude ispoštovan zaključak s tematske sjednice Parlamenta FBiH i sredstva od klirinškog duga budu usmjerena na to.

Bićo i predsjednici kantonalnih poljoprivrednih udruženja pozvali su da taj zaključak bude ispoštovan jer je ove godine, kao nijedne ranije, suša znatno ugrozila usjeve.

– Ovolika šuša nije zapamćena, poljoprivrednici su u nezavidnoj situaciji. Usjevi za stočnu hranu su uveliko propali – istakao je Bićo te naglasio da će se poskupljenje stočne hrane  odražavati i na brojne druge proizvode.

Stoga, pozvao je da se pomogne poljoprivrednicama da nabave stočnu hranu dok je jeftinija, jer je vrlo izvjesno da će poskupiti.

Iako je ova godina u odnosu na ranije bolja za poljoprivrednike, što se tiče odnosa vlasti prema njima, Bićo smatra da može biti još bolje i da poljoprivreda može biti motor razvoja države.

– Osim s Dedićem mi imamo dobru saradnju i s kantonalnim resornim ministrima, oni se trude, ali je teško ispraviti nešto što se gomilalo. Naprimjer, federalni ministar je nasiljedio 50 miliona duga – kazao je Bićo te dodao da se samo uz saradnju može napredovati i da je ova godina primjer za to.

Prema tvrdnjama poljoprivrednika, suša kao ove godine nije zabilježena unazad deset godina, prenosi FENA.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...