KONTAKT
Početna BiH-Svijet Poskupljenja natjerala bh. građane da se odriču i najosnovnijih proizvoda

Poskupljenja natjerala bh. građane da se odriču i najosnovnijih proizvoda

od redakcija

Vlasti u Bosni i Hercegovini konačno su shvatile da moraju nešto preduzeti u vezi sa velikim povećanjem cijena svih proizvoda. Planirane mjere su još neizvjesne ili u pripremi. Za to vrijeme građani sve brže troše novac kojim raspolažu i počinju da se odriču uobičajenih proizvoda.

Inicijative za ukidanje akciza na gorivo i smanjenje stope PDV-a preskočile su tek prvu stepenicu u parlamentu. Voljom delegata u Domu naroda mogu postati operativne, ali upozorenja iz Uprave za indirektno oporezivanje su da je najmanje šest mjeseci potrebno za provođenje ideje o diferenciranim stopama PDV-a. Cijene, međutim, rastu na dnevnoj bazi. Mogu li biti zaustavljene drugim mjerama?

“Pokušaćemo djelovati kroz marže koje su vlade entiteta usvojile prije godinu dana, zatim intervencijama iz zaliha koje se nalaze u vlasništvu entiteta, subvencijama određenih proizvoda uključujući i energente za najugroženije kategorije stanovništva…”, kaže predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Ograničenje marži nije, niti će uticati na cijene, jer rastu proizvodne cijene, procjenjuju ekonomisti. Poskupljenja sigurno neće zaustaviti ni intervencija iz zaliha, odnosno robnih rezervi, uvjereni su.

“Mi nemamo državne firme koje snabdijevaju građane, mi nemamo državne pumpe koja će sada prodavati gorivo po nižoj cijeni pa će na taj način vršiti pritisak na ostale privatne firme i kompanije koje su distributeri”, navodi ekonomist Zoran Pavlović.

U udruženjima potrošača upozoravaju na nerealno visoke cijene energenata i opšte poskupljenje u prosjeku od 30 do 50 odsto.

“Podržaćemo sve mjere, naravno, ali smo svjedoci da je barel nafte pojeftinio na svjetskom tržištu za nekih 13 doalra što bi značilo da ove cifre koje vidimo danas na benzinskim pumpama nisu realne. Nije trebalo dosegnuti nikakvu cifru preko tri KM”, ističe Murisa Marić iz Udruženja potrošača “Don”, Prijedor.

U iščekivanju bilo kakvih mjera koje bi obuzdale divljanje cijena građani počinju da se odriču dijela svakodnevnih proizvoda.

(Akta.ba)

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.