Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Poskupljenja natjerala bh. građane da se odriču i najosnovnijih proizvoda

Vlasti u Bosni i Hercegovini konačno su shvatile da moraju nešto preduzeti u vezi sa velikim povećanjem cijena svih proizvoda. Planirane mjere su još neizvjesne ili u pripremi. Za to vrijeme građani sve brže troše novac kojim raspolažu i počinju da se odriču uobičajenih proizvoda.

Inicijative za ukidanje akciza na gorivo i smanjenje stope PDV-a preskočile su tek prvu stepenicu u parlamentu. Voljom delegata u Domu naroda mogu postati operativne, ali upozorenja iz Uprave za indirektno oporezivanje su da je najmanje šest mjeseci potrebno za provođenje ideje o diferenciranim stopama PDV-a. Cijene, međutim, rastu na dnevnoj bazi. Mogu li biti zaustavljene drugim mjerama?

“Pokušaćemo djelovati kroz marže koje su vlade entiteta usvojile prije godinu dana, zatim intervencijama iz zaliha koje se nalaze u vlasništvu entiteta, subvencijama određenih proizvoda uključujući i energente za najugroženije kategorije stanovništva…”, kaže predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Ograničenje marži nije, niti će uticati na cijene, jer rastu proizvodne cijene, procjenjuju ekonomisti. Poskupljenja sigurno neće zaustaviti ni intervencija iz zaliha, odnosno robnih rezervi, uvjereni su.

“Mi nemamo državne firme koje snabdijevaju građane, mi nemamo državne pumpe koja će sada prodavati gorivo po nižoj cijeni pa će na taj način vršiti pritisak na ostale privatne firme i kompanije koje su distributeri”, navodi ekonomist Zoran Pavlović.

U udruženjima potrošača upozoravaju na nerealno visoke cijene energenata i opšte poskupljenje u prosjeku od 30 do 50 odsto.

“Podržaćemo sve mjere, naravno, ali smo svjedoci da je barel nafte pojeftinio na svjetskom tržištu za nekih 13 doalra što bi značilo da ove cifre koje vidimo danas na benzinskim pumpama nisu realne. Nije trebalo dosegnuti nikakvu cifru preko tri KM”, ističe Murisa Marić iz Udruženja potrošača “Don”, Prijedor.

U iščekivanju bilo kakvih mjera koje bi obuzdale divljanje cijena građani počinju da se odriču dijela svakodnevnih proizvoda.

Advertisement. Scroll to continue reading.

(Akta.ba)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...