Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost trgovine u Federaciji BiH

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširević i predsjedavajući pregovarač tima grupacije poslodavaca za djelatnost trgovine pri Udruženju poslodavaca FBiH Edin Ibrahimović potpisali su “Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u Federacije BiH”.

– Ovim kolektivnim ugovorom su predviđeni bolji uvjeti rada odnosno prava i obveze radnika i poslodavaca u djelatnosti trgovine koja nažalost nosi loš atribut- naglasila je Beširević uoči potpisivanja.

Dodala je kako je ovo prvi kolektivni ugovor za privatnu djelatnost trgovine.

– Cilj kojem težimo je da u narednom razdoblju sva poduzeća, koja su članice udruženja poslodavaca i oni na koje će se ovaj ugovor odnositi, budu istodobno poduzeća čiji će radnici bit sindikalno organizirani- ocijenila je Beširević.

Predsjedavajući pregovarač Ibrahimovića je rekao kako su zaposleni najveća vrijednost, ali okruženje u kojem radimo i živimo je teško i izazovno.

– Svi moramo raditi kako bi unaprijedili poslovno okruženja. Na taj način ćemo stvarati nove vrijednosti i bolje uvijete za zaposlene- naglasio je Ibrahimović.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović kazao je kako je trgovina značajan aspekt poduzetništva i privređivanja u državi te kako je ambicija da se trgovina poboljšava i raste a zaposlenici budu zadovoljniji.

– Vlada Federacije BiH kroz svoju reformsku agendu ide ka poboljšanju seta radno-pravnog zakonodavstva koji u svakom slučaju želi afirmirati i poticati poduzetništvo, a jedna od značajnih grana poduzetništva je trgovina- istaknuo je Vujanović.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ministar je rekao kako Vlada FBiH želi da svi akteri u trgovini budu zadovoljni te da status zaposlenih bude kvalitetan i koliko je moguće približan evropskim standardima.

Tokom potpisivanja ugovora istaknuto je kako je u trgovini na području BiH zaposleno 130 000 radnika piše FENA.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...