KONTAKT
Početna BiH-Svijet Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost trgovine u Federaciji BiH

Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost trgovine u Federaciji BiH

od redakcija

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširević i predsjedavajući pregovarač tima grupacije poslodavaca za djelatnost trgovine pri Udruženju poslodavaca FBiH Edin Ibrahimović potpisali su “Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u Federacije BiH”.

– Ovim kolektivnim ugovorom su predviđeni bolji uvjeti rada odnosno prava i obveze radnika i poslodavaca u djelatnosti trgovine koja nažalost nosi loš atribut- naglasila je Beširević uoči potpisivanja.

Dodala je kako je ovo prvi kolektivni ugovor za privatnu djelatnost trgovine.

– Cilj kojem težimo je da u narednom razdoblju sva poduzeća, koja su članice udruženja poslodavaca i oni na koje će se ovaj ugovor odnositi, budu istodobno poduzeća čiji će radnici bit sindikalno organizirani- ocijenila je Beširević.

Predsjedavajući pregovarač Ibrahimovića je rekao kako su zaposleni najveća vrijednost, ali okruženje u kojem radimo i živimo je teško i izazovno.

– Svi moramo raditi kako bi unaprijedili poslovno okruženja. Na taj način ćemo stvarati nove vrijednosti i bolje uvijete za zaposlene- naglasio je Ibrahimović.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović kazao je kako je trgovina značajan aspekt poduzetništva i privređivanja u državi te kako je ambicija da se trgovina poboljšava i raste a zaposlenici budu zadovoljniji.

– Vlada Federacije BiH kroz svoju reformsku agendu ide ka poboljšanju seta radno-pravnog zakonodavstva koji u svakom slučaju želi afirmirati i poticati poduzetništvo, a jedna od značajnih grana poduzetništva je trgovina- istaknuo je Vujanović.

Ministar je rekao kako Vlada FBiH želi da svi akteri u trgovini budu zadovoljni te da status zaposlenih bude kvalitetan i koliko je moguće približan evropskim standardima.

Tokom potpisivanja ugovora istaknuto je kako je u trgovini na području BiH zaposleno 130 000 radnika piše FENA.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.