Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Potrošačka korpa u FBiH za februar iznosila 2.389 KM, a plata nedovoljna ni za pola potreba

Sindikalna potrošačka korpa za mjesec februar koštala je građane FBiH 2.389,12 KM, objavio je Savez samostalnih sindikata BiH.

Prema posljednjim informacijama Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plata u FBiH za mjesec decembar 2021. godine bila je 1.046 KM što znači da je pokrivenost potrošačke korpe prosječnom platom 43,78 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u FFBiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

  • Prehrana – 44,52 posto
  • Stanovanje i komunalne usluge – 14,25 posto
  • Higijena i održavanje zdravlja – 8,04 posto
  • Obrazovanje i kultura – 8,37 posto
  • Odjeća i obuća – 13,40 posto
  • Prijevoz – 5,77 posto
  • Održavanje domaćinstva – 5,65 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za jedanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Iz SSS BiH napominju da u iznos potrošačke korpe za februar nisu ušle enormno visoke cijene koje bilježimo od početka mjeseca marta. Time će iznos potrošačke korpe za ovaj mjesec biti znantno viši.

Ovakav odnos potrošaćke korpe, odnosno potreba domaćinstva u jednom mjesecu i plate jasno govori da se građani moraju prilagoditi i da ne mogu zadovoljiti sve svoje potrebe, odnosno potrebe jednog domaćinstva na mjesečnom nivou.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...