Prošlo je 29 godina od početka opsade Sarajeva i odbrane Bosne i Hercegovine

U Sarajevu će danas biti obilježena 29. godišnjica početka opsade grada, koja je bila najduža u historiji modernog ratovanja, i kada je odbranjena Bosna i Hercegovina.

Pripadnici Jugoslavenske narodne armije (JNA) i paravojne srpske jedinice su ujutro 2. maja 1992. pokušale zauzeti Sarajevo, a da su u tome uspjele, to bi vjerovatno značilo osvajanje cijele Bosne i Hercegovine.

Nakon granatiranja je uslijedio napad iz pravca Lukavice, Trebevića i Nedžarića. Posebno žestoka borba je bila u samom centru grada, na Skenderiji. Ratovalo se na prostoru koji je 150 metara udaljen od zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Snažnim i hrabrim otporom je onemogućeno da specijalne jedinice JNA planiranom akcijom zauzmu Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Bivši visokopozicionirani političar i borac Armije Republike Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa 2012. ispričao šta se dešavalo na Skenderiji. Sve je posmatrao iz zgrade sadašnjeg Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Tad sam potpuno jasno mogao vidjeti i oklopna vozila koja su došla iz pravca Vojne bolnice (op. a. sadašnja Opća bolnica ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’), odnosno kasarne Maršal Tito kroz ulicu Valtera Perića i koji su zaustavljeni pred zgradom Sindikata, odnosno zgradom Skupštine grada tada, sada kantonalnom Skupštinom. Oba tenka koja su sišla niz Ljubljansku i krenula od Kovačića prema Skenderiji, i onaj koji je pogođen pa se vratio i onaj koji je ušao u ulicu i tukao, ja mislim jedno četiri-pet sati neprekidno, po zgradama, po zgradi Predsjedništva, po zgradi Skupštine grada. Pošto nisam mogao odatle otić jer su borbe trajale duboko u noć, gledao sam i kako gori električna centrala. Nažalost, svjedočio sam uništavanju dijela centra grada s namjerom da se on uništi i da se vojno zauzmu određeni punktovi”, prisjetio se Pudarić.

Nakon što je došao sa mirovnih pregovora u Lisabonu, na Aerodromu Sarajevo vojnici JNA su 2. maja zarobili prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića. Odvezli su ga u Lukavicu odakle se telefonski javio u program Televizije Sarajevo (TVSA) koji je vodio Senad Hadžifejzović.

Izetbegović je tom prilikom razgovarao sa članovima Predsjedništva Ejupom Ganićem i Stjepanom Kljujićem. U programu se također telefonski obratio komandant Sarajevskog korpusa JNA Vojislav Đurđevac.

Nakon dugih i teških pregovora je dogovorena razmjena Izetbegovića za pripadnike JNA koji su zarobljeni u kasarni na Bistriku, a na čijem je čelu bio general Milutin Kukanjac. Prilikom razmjene 3. maja izbio je sukob u Dobrovoljačkoj ulici, sadašnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića, i tada je poginulo šest vojnika JNA.

Događaj iz Dobrovoljačke ulice će se pamtiti i po rečenici nedavno preminulog generala ARBiH Jovana Divjaka koja je obilježila posljednji rat: “Ne pucaj”.

Tog dana Sarajevo je bilo pod snažnim napadom, a predvodili su ga pukovnik JNA Milan Šuput i major Marko Labudović. Agresorska vojska je zaustavljena na potezu od tadašnjeg Doma JNA, sadašnjeg doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, do zgrade Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, te na padinskim dijelovima grada.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2. maja odbranjeno, ali je Sarajevo potpuno blokirano. Onemogućeno je kretanje ljudi, transport roba, te su blokirani uzlazi i izlazi iz grada. U odbrani su tada učestvovali specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, Teritorijalna odbrana RBiH, Patriotska liga, Zelene beretke i drugi.

Tokom 1.460 dana duge opsade grada ubijeno je više od 12.000 građana i nanesena je ogromna materijalna šteta.

Najnovije

EP BiH: Prihvatanje zahtjeva Sindikata rudara vodi povećanju cijene električne energije za 15 posto

Odustajanje Sindikata radnika rudnika FBiH od prihvaćenog modela restrukturiranja rudnika i rješavanja pitanja viška uposlenih na socijalno prihvatljiv način, te insistiranje na...

Odluka o izmjeni režima saobraćaja Hrasno Donje – Horozovina

Na osnovu člana 73. a u vezi sa članom 13. Zakona o cestama Federacije BiH (,,Službene novine      FBiH" broj 12/10 i 66/13)...

Zbog koronavirusa lokalne vlasti u FBiH izgubile 26,6 miliona KM

Zbog usporavanja ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa prihodi lokalne razine vlasti u FBiH u prvoj polovici 2020. godine smanjeni su za 26,6...

Obilježena godišnjica bitke na Bijeljevcu i Dan MZ Miljanovci

Općinski načelnik Sead Džafić, sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, savjetnik Rusmir Hasanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Mensur Hukić, predstavnici Vijeća MZ Miljanovci na...

Vlada FBiH predložila apsolutnu zabranu pušenja u kafićima i restoranima

Vlada Federacije BiH u parlamentarnu proceduru uputila je prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana. Prema najavi ovaj...