KONTAKT
Početna BiH-Svijet Protesti pred Parlamentom BiH 29. maja: Sačuvajte Zakon i životinje, ne sramotite državu

Protesti pred Parlamentom BiH 29. maja: Sačuvajte Zakon i životinje, ne sramotite državu

od apjanic

U ponedjeljak 29. maja Dom naroda odlučuje o prijedlogu odgode zabrane uzgoja krznašica do čak 2028. godine, iako je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine već određeno da zabrana treba stupiti na snagu 2018. godine.
Nakon nekoliko dosadašnjih javnih akcija, podrške Žere iz Crvene jabuke, aktivisti građanske inicijative Koalicija bez krzna BiH spremaju protest pred Domom naroda prije same sjednice, a kao dodatno pojačanje stiže podrška slavne glumice i zaštitnice životinja Pamele Anderson.

Međunarodnu peticiju protiv prijedloga degradacije Zakona u Bosni i Hercegovini dosad je potpisalo više od 8.000 ljudi, a Domu naroda i ambasadorima BiH pisale su organizacije širom Evrope, uključujući i međunarodnu koaliciju Fur Free Alliance.

Saznavši što se dešava, ambasadorica međunarodne organizacije PETA Pamela Anderson također se uključila zalažući se za zadržavanje zabrane uzgoja životinja radi krzna u BiH, odnosno njezino stupanje na snagu 2018. godine bez odgoda. Pamela je uputila dopis predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariši Čolaku apelirajući da ne popusti pritisku krznarskog lobija.

U svom pismu izjavila je: “Kao počasna ambasadorica PETA-e posvetila sam većinu svog života pomažući životinjama koje pate u industriji proizvodnje krzna i ponosna sam na svaku državu koja zabrani uzgoj životinja radi krzna. Bila bih oduševljena da se Bosna i Hercegovina pridruži Austriji, Hrvatskoj, Holandiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama tako što će se usprotiviti okrutnosti i zatvoriti sve farme na kojima se uzgajaju životinje radi krzna”.

Podršku je nedavno dao i Žera iz Crvene jabuke riječima: “Ne podržavam ubijanje životinja radi krzna, smatram da je to okrutno i potpuno nepotrebno. Zato smatram da zabrana uzgoja životinja radi krzna u Bosni i Hercegovini treba stupiti na snagu 2018. godine kako je i predviđeno, bez daljnjih odgoda. Ne bacajte zakone niz rijeku, pokažite srce!”.

Nakon što je Predstavnički dom u aprilu hitnim postupkom odobrio odgodu zabrane za čak 10 godina (prekršivši time i odredbu Aarhuške konvencije jer javna rasprava nije održana), građani će se okupiti pred Domom naroda u ponedjeljak 29. maja od 11 sati tražeći da Dom naroda da ispoštuje Zakon i ne odobri prijedlog koji služi na sramotu BiH, zakonodavstva, zaštite i volje građana, saopćeno je iz Koalicije bez krzna BiH.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.