Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Protesti pred Parlamentom BiH 29. maja: Sačuvajte Zakon i životinje, ne sramotite državu

U ponedjeljak 29. maja Dom naroda odlučuje o prijedlogu odgode zabrane uzgoja krznašica do čak 2028. godine, iako je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine već određeno da zabrana treba stupiti na snagu 2018. godine.
Nakon nekoliko dosadašnjih javnih akcija, podrške Žere iz Crvene jabuke, aktivisti građanske inicijative Koalicija bez krzna BiH spremaju protest pred Domom naroda prije same sjednice, a kao dodatno pojačanje stiže podrška slavne glumice i zaštitnice životinja Pamele Anderson.

Međunarodnu peticiju protiv prijedloga degradacije Zakona u Bosni i Hercegovini dosad je potpisalo više od 8.000 ljudi, a Domu naroda i ambasadorima BiH pisale su organizacije širom Evrope, uključujući i međunarodnu koaliciju Fur Free Alliance.

Saznavši što se dešava, ambasadorica međunarodne organizacije PETA Pamela Anderson također se uključila zalažući se za zadržavanje zabrane uzgoja životinja radi krzna u BiH, odnosno njezino stupanje na snagu 2018. godine bez odgoda. Pamela je uputila dopis predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariši Čolaku apelirajući da ne popusti pritisku krznarskog lobija.

U svom pismu izjavila je: “Kao počasna ambasadorica PETA-e posvetila sam većinu svog života pomažući životinjama koje pate u industriji proizvodnje krzna i ponosna sam na svaku državu koja zabrani uzgoj životinja radi krzna. Bila bih oduševljena da se Bosna i Hercegovina pridruži Austriji, Hrvatskoj, Holandiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama tako što će se usprotiviti okrutnosti i zatvoriti sve farme na kojima se uzgajaju životinje radi krzna”.

Podršku je nedavno dao i Žera iz Crvene jabuke riječima: “Ne podržavam ubijanje životinja radi krzna, smatram da je to okrutno i potpuno nepotrebno. Zato smatram da zabrana uzgoja životinja radi krzna u Bosni i Hercegovini treba stupiti na snagu 2018. godine kako je i predviđeno, bez daljnjih odgoda. Ne bacajte zakone niz rijeku, pokažite srce!”.

Nakon što je Predstavnički dom u aprilu hitnim postupkom odobrio odgodu zabrane za čak 10 godina (prekršivši time i odredbu Aarhuške konvencije jer javna rasprava nije održana), građani će se okupiti pred Domom naroda u ponedjeljak 29. maja od 11 sati tražeći da Dom naroda da ispoštuje Zakon i ne odobri prijedlog koji služi na sramotu BiH, zakonodavstva, zaštite i volje građana, saopćeno je iz Koalicije bez krzna BiH.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...