Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

PUFBiH – Za pet mjeseci izvršeno 1.717 brzih kontrola i otkrivena 362 radnika ‘na crno’

Provodeći aktivnosti inspekcijskog nadzora inspektori Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH) su na području Federacije BiH, u periodu januar-maj 2022. godine, izvršili ukupno 1.717 brzih kontrola tzv. akcija, a radi suzbijanja sive ekonomije i sprečavanja rada na crno.

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su ukupno 362 neprijavljena radnika, 414 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 72 objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 107 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa, zapečaćena su 204 poslovna objekata koji nisu otvoreni dok poslodavci zatečene radnike koji su radili na crno nisu prijavili u Jedinstveni sistem koji se nalazi u Poreznoj upravi i dok nisu otklonili ostale utvrđene nepravilnosti.

U sklopu 745 kontrola izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 1.968.322 KM.

U 14 slučajeva, zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje, inspekcijski nadzori su završeni uz asistenciju policije.

Kontrola zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanje sive ekonomije bit će nastavljena i u narednom periodu.

Porezna uprava poziva građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem -e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,-SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku ‘Nepravilnosti’, saopćeno je iz PUFBiH.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...