Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Rusija mora na ime duga BiH da isplati 125 miliona američkih dolara

Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, juče je stupio na snagu objavljivanjem u „Službenom glasniku BiH“, čime su u BiH ispunjeni uslovi za skoru uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

– Ministarstvo financija i trezora BiH obavijestilo je danas Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH da su s bh. strane ispunjeni svi uvjeti za realizaciju obveza po Sporazumu o reguliranju obveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ, kojeg je u Moskivi uime BiH potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Također, radi informiranja o ovim činjenicama upućena je i nota Ministarstvu finansija Ruske Federacije putem Ministarstva vanjskih poslova BiH – navedeno je u saopćenju.

Sporazumom predviđa da je momenat stupanja na snagu datum dobivanja posljednjeg pisanog obavještenja o ispunjenju unutarnjih procedura nužnih za njegovu realizaciju te je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda zatražio informaciju od ruske strane da li su okončane sve procedure u Ruskoj Federaciji.

Nakon dobijanja odgovora od Ruske Federacije, počinje teći rok od 45 dana u kojem se očekuje uplata sredstava na račun Ministarstva finansija i trezora koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

Ratifikacijom sporazuma, bh. strana stvorila je pretpostavke za realizaciju obaveza koje su strane preuzele po Sporazumu, što znači da ne postoje formalne prepreke da se izvrši transakcija sredstava u iznosu od 125 miliona dolara u korist Bosne i Hercegovine.

Sredstva od klirinškog duga dijele se po unaprijed utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 posto, Republika Srpska 29 posto, institucije BiH 10 posto i Brčko Distrikt tri posto, navedeno je u saopćenju.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...