Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Sa 575 hiljada KM bit će podržano 236 programa i projekata iz oblasti kulture i sporta

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović potvrdila je za Fenu da će sa 575.140 KM biti podržano 236 programa i projekata iz oblasti kulture i sporta.

– To je urađeno jer je na posljednjoj sjednici Vlada FBIH donijela Odluku kojom odobrava raspodjelu dijela prihoda u iznosu od 575.140,20 KM uplaćenih u budžet FBiH u 2021. godini, a ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću – kazala je Dujmović.

Od ukupnog iznosa, 284.040,20 KM raspodjeljuje za finansiranje 128 programa i projekata iz oblasti promoviranja kulture.

– Nadam se da će zahvaljujući ovim sredstvima udrugama olakšati provođenje kulturnih aktivnosti. Time nastojimo promovirati kulturu u svim sredinama u Federaciji BIH – rekla je Dujmović.

Dodaje da su sredstva od 291.100 KM namijenjena za finansiranje 108 programa i projekata namijenjenih promicanju razvoja profesionalnog i amaterskog sporta s ciljem povećanja sredstava fonda za nagrađivanje za istaknute sportske rezultate.

– Pored ovih sredstava trenutno je do 3. juna otvoren poziv za dostavljanje aplikacija gdje je odlukom o programu utroška za 2022. godinu posebno utvrđen iznos od 650.000 KM koji je isključivo namjenjen za novčane naknade za ostvarene uspješne sportske rezultate – navela je Dujmović.

Federalno ministarstvo kulture i sporta će, najkasnije u roku od 30 dana, zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava (575.140 KM) korisnicima.

– Obveza korisnika je do 31. decembra ove godine Federalnom ministarstvu dostaviti izvještaje o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava. Ukoliko to ne učine, ili sredstva utroše suprotono propisanim kriterijima, dužni su ih vratiti na zahtjev resornog ministarstva – navela je Dujmović.

Advertisement. Scroll to continue reading.

(FENA)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...