Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Salkić u Bratuncu otvorio izložbu slika “Obnovljene bratunačke džamije”

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i BZK “Preporod” Bratunac, uz pokroviteljstvo Vakufske direkcije u Bosni i Hercegovini,  danas je u kompleksu Memorijalnog centra Veljaci u Bratuncu, povodom Dana džamija, a u sklopu obilježavanja “Dana sjećanja na genocid u Bratuncu” organizirana izložba slika “Obnovljene bratunačke džamije”.

Autorice slika koje su bile izložene su Amina i Lamija Salkić, polaznice škole slikanja “Vršanin”.

Izložbu je otvorio potpredsjednik bh. entiteta RS , Ramiz Salkić, koji se zahvalio autoricama na njihovom doprinosu u razvijanju kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima Bratunca.

– Danas smo ovdje da otvorimo novu fazu kada je u pitanju dokumentovanje i obilježavanje dana kada su Bošnjaci protjerani sa prostora općine Bratunac, kada je izvršena agresija na naše domove, na naš grad i na našu domovinu.

Hvala Lamiji i Amini što su dale svoj doprinos u razvijanju kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima u ovom gradu, na zločine protiv naših vjerskih objekata.

Ova izložba je veliki doprinos i iskorak koji ćemo mi nastaviti i u budućnosti u ovom gradu da provodimo.

Trebamo iskoristiti priliku koja nam je pružena da napišemo historiju onako kako je ona bila, da historiju ispišemo istinom.

Ako mi ne iskoristimo priliku, ne dokumentujemo i ne zapišemo ono što se dešavalo nad našim narodom, istinom, neko će tu historiju ispisati na način kako to njemu odgovara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zato nemojte šutjeti, nemojte se skrivati i govorite o onome što se dešavalo. Obaveza nas koji smo preživjeli je da govorimo.

Zahvaljujem se Medžlisu Islamske zajednice Bratunac i BZK “Preporod” Bratunac što su prepoznali ono što su uradile Amina i Lamija. Njima se posebno zahvaljujem za energiju, trud i potrošeno vrijeme za jedan ovakav projekat.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...