Samo jedan posto firmi u BiH zapošljava više od 250 radnika

U Statističkom poslovnom registru Agencije za statistiku BiH prošle godine bila su 94.274 aktivna preduzeća i preduzetnika, od čega je 56.035 aktivnih preduzetnika u prethodnoj godini, te 38.239 aktivnih preduzeća koja su podnijela finansijski izvještaj za 2019. godinu, među kojima je jedan odsto onih koji zapošljavaju 250 i više radnika.

Posmatrajući statistički aktivna preduzeća, najveći broj preduzeća, njih 69 odsto raspoređeno je u šest područja djelatnosti, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U trgovini na veliko i malo, te popravci motornih vozila i motocikala je 26,5 odsto aktivnih preduzeća, 13,3 odsto ih je u prerađivačkoj industriji, 9,2 odsto u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima, 8,4 odsto u ostalim uslužnim djelatnostima, šest odsto u građevinarstvu, a 5,6 odsto aktivnih preduzeća je djelatnosti prevoza i skladištenja.

Razvrstavanje preduzeća u klase prema veličini korištenjem kriterijuma “broj zaposlenih” pokazuje da najveći udio u ukupnom broju razvrstanih preduzeća, čak 74 odsto imaju mikro preduzeća /do devet zaposlenih/.

Mala preduzeća, između 10 i 49 zaposlenih, u ukupnom broju učestvuju sa 17,7 odsto, srednja preduzeća /50 – 249 zaposlenih/ sa 5,8 odsto, dok je udio velikih preduzeća /250 i više zaposlenih/ samo jedan odsto, dok za 1,5 odsto aktivnih preduzeća podatak o zaposlenim nije raspoloživ.

Razvrstavanje preduzeća prema klasama na osnovu poslovnih prihoda pokazuje da 90,9 odsto preduzeća ostvaruje prihode manje od četiri miliona KM na godišnjem nivou, 5,8 odsto preduzeća ostvaruje prihode od četiri do 20 miliona KM, a samo 1,6 odsto preduzeća ima prihode 20 i više miliona KM, dok za 1,7 odsto aktivnih preduzeća podatak o prihodu nije raspoloživ.

Posmatrajući statistički aktivne preduzetnike, najveći broj preduzetnika, njih 75,2 odsto raspoređeno u sljedećih pet područja djelatnosti – 26,9 odsto u trgovini na veliko i malo, te popravci motornih vozila i motocikala, 17,7 odsto u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, 12 odsto u prerađivačkoj industriji, 10 odsto u ostalim uslužnim djelatnostima i 8,6 odsto u prevozu i skladištenju.

Biznisinfo.ba

Najnovije

U Kalesiji otvorena novoizgrađena autobuska stanica i benzinska pumpa firme Junuzović kopex

Presijecanjem vrpce općinski načelnik Sead Džafić i Selvedina Junuzović direktorica kompanije Junuzović kopex danas su u upotrebu pustili novoizgrađenu autobusku stanicu i...

Dr. Ibrahim Gledo upozorava: Gripa je sada opasnija nego ranije, posebno za stariju populaciju

Ove godine se može očekivati da se gripa, upravo zbog njene pauze, pojavi prema novom obrascu i uz mogućnost da vakcine slabije...

UNIS TOK Kalesija traži 35 radnika

KONKURS ZA PRIJEM U RADNI ODNOS Mi smo moderno privatno društvo s vizijom bolje i sretnije budućnosti koje se...

VIDEO: Milisav Garić fizički “nasrnuo” na sveštenika Marka Danojlovića

Milisav Garić, povratnik u kalesijskom naselje Jelovo Brdo, prijavljen u PU Zvornik zbog kako nam je rečeno fizičkog nasrtaja na nekadašnjeg sveštenika...

Od ponedjeljka slobodan ulaz u Austriju putnicima iz cijelog svijeta s booster dozom

Od ponedjeljka 24. januara u Austriju će moći ući sve osobe iz svih zemalja svijeta, uključujući i one iz država s visokim...