Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Šestogodišnja Sumeja sa ocem i majkom pješači ovogodišnju rutu od Nezuka ka Potočarima

Učesnici Marša mira koji su u subotu krenuli iz Nezuka, noćas su odmor pronašli u Mravinjcima kod Konjević Polja. Noć prije učesnici Marša mira su prespavali u Liplju, a danas su morali savladati planinu Udrč. To je i najteža dionica ovoga pješačenja, ali to nije bila prepreka za šestogodišnju Sumeju Hadžić da svojim malim nogicama savlada sve prepreke.

Sumeja na ovo putovanje dugo preko 100 kilometara od Nezuka do Potočara krenula je sa majkom Amelom i ocem Zekerijahom koji je rodom sa Kula Grada kod Zvornika.

Prošle godine Sumeja je prepješačila posljednju dionicu trase puta Marša mira, a ove godine se odlučila na cijelo putovanje.

“Ona mjesecima to spominje i govori da želi da ide. Objašnjavali smo joj da je naporno i teško, ali nije odustala. Htjela je to i evo je tu uz nas”, govori Zekerijah.

Oni su ove godine odlučili se porodično da krenu na Marš mira i kako nam govore trudiće se da svake godine naredne tako bude.

Za Amelu koja je rođena Srebreničanka, ovo putovanje budi i emocije jer je dosta njenih bližih i daljih rođaka u šumama kuda prolazi Marš mira ostavilo svoj život.

Inače Zekerijah zajedno sa suprugom Amelom i kćerkom Sumejom živi i radi u Srebrenici gradu u kojem je počinjen genocid i gradu o kojem se najviše govori nekoliko dana prije i poslije dženaze, a zatim nastupa “mrtvilo” do naredne godine i narednih dženaza.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...