KONTAKT
Početna BiH-Svijet Slovenija donijela odluku koja se nimalo neće svidjeti građanima BiH

Slovenija donijela odluku koja se nimalo neće svidjeti građanima BiH

od redakcija

Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova obavijestilo je Evropsku komisiju o uvjetima pod kojima će u jeku turističke sezone, kad se očekuju velike gužve na cestama i graničnim prijelazima s Hrvatskom, prelaziti sa sistemske na ciljanu kontrolu putnika, kako bi se olakšao prelazak granice turistima koji se kreću prema destinacijama u Hrvatskoj, prenijeli su u utorak slovenski mediji.

Slovenija je Evropskoj komisiji posredovala obavijest o mogućem odstupanju od sistematske granične kontrole u razdoblju do 30. septembra, te odredila granične prijelaze, gdje se takav nadzor, uz ispunjavanje potrebnih kriterija, može provoditi kad za to nastupe određene okolnosti, objavila je Slovenska novinska agencija STA.

Međutim, Slovenci su najavili strožije kontrole na ulazu u Sloveniju, što će sasvim sigurno prouzrokovati probleme mnogim građanima BiH koji idu put Evropske unije.

Na nekim se prijelazima takav način olakšane kontrole već provodi u slučajevima vrlo gustog prometa, odnosno onda kad se procijeni da je sistemska kontrola potrebna samo za neke kategorije putnika, državljane trećih država, navode u slovenskoj policiji.

Također dodaju da će mogućnost da se kontrola provodi samo na ulasku putnika iz Hrvatske u Sloveniju, a ne i u suprotnom smjeru kao što je sada slučaj, nastupiti s ulaskom Hrvatske u Schengenski informacijski sistem (SIS) krajem ovog mjeseca.

– Odluku o odustajanju od sistematskog graničnog nadzora putnika i prelasku na ciljane kontrole u Sloveniji donosi komandir granične policije na određenom graničnom prijelazu, i to  “na osnovi konkretne situacije i uticaja te mjere na protočnost prometa” – naveli su u upravi slovenske policije u izjavi za STA.

Nova pravila o provođenju sistematskog nadzora svih putnika na vanjskim granicama Schengenskog prostora počela su važiti 7. aprila ove godine, kao reakcija na terorističke napade u Evropi. Njihova je primjena zadnjih mjeseci, posebno za ukrsne praznike, ali i kasnije, dovodila do zastoja i stvaranja kolona vozila na graničnim prijelazima Slovenije i Hrvatske.

Do toga je došlo iako je Slovenija od početka rasprave o novim pravilima granične kontrole upozoravala Bruxelles na moguće negativne odluke čiji je pravi i izvorni cilj bio postizanje veće sigurnosti svih članica boljom kontrolom vanjskih granica, navodi slovenska agencija.

Nakon što Hrvatska prema očekivanju 27. juna dobije pristup u Schengenski informacijski sistem (SIS), kontrola će biti lakša i za slovensku graničnu policiju jer će policije obje države moći naizmjence provoditi olakšanu, ciljanu kontrolu državljana EU, i to tako da ih Slovenija kontrolira na njihovu ulasku iz Italije i Austrije, a hrvatska policija na ulasku u Hrvatsku iz Slovenije, navodi STA.

Slovenska policija bolju protočnost prometa u turističkoj sezoni očekuje i zbog prijedloga hrvatske policije koji je akceptirala i slovenska vlada, a koji predviđa privremeno odvajanje mjesta zajedničke kontrole putnika na najvećem i najfrekventnijem graničnom prijelazu Bregana/Obrežje, s time da će hrvatska policija opet kontrolirati na hrvatskoj strani granice.

To će se primjenjivati u razdoblju od 27. juna do 1. oktobra ove godine, a prema ocjeni slovenske policije također će ubrzati promet i smanjiti vrijeme čekanja na granici.

Izvor: Dnevni avaz

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.