Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Slovenija donijela odluku koja se nimalo neće svidjeti građanima BiH

Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova obavijestilo je Evropsku komisiju o uvjetima pod kojima će u jeku turističke sezone, kad se očekuju velike gužve na cestama i graničnim prijelazima s Hrvatskom, prelaziti sa sistemske na ciljanu kontrolu putnika, kako bi se olakšao prelazak granice turistima koji se kreću prema destinacijama u Hrvatskoj, prenijeli su u utorak slovenski mediji.

Slovenija je Evropskoj komisiji posredovala obavijest o mogućem odstupanju od sistematske granične kontrole u razdoblju do 30. septembra, te odredila granične prijelaze, gdje se takav nadzor, uz ispunjavanje potrebnih kriterija, može provoditi kad za to nastupe određene okolnosti, objavila je Slovenska novinska agencija STA.

Međutim, Slovenci su najavili strožije kontrole na ulazu u Sloveniju, što će sasvim sigurno prouzrokovati probleme mnogim građanima BiH koji idu put Evropske unije.

Na nekim se prijelazima takav način olakšane kontrole već provodi u slučajevima vrlo gustog prometa, odnosno onda kad se procijeni da je sistemska kontrola potrebna samo za neke kategorije putnika, državljane trećih država, navode u slovenskoj policiji.

Također dodaju da će mogućnost da se kontrola provodi samo na ulasku putnika iz Hrvatske u Sloveniju, a ne i u suprotnom smjeru kao što je sada slučaj, nastupiti s ulaskom Hrvatske u Schengenski informacijski sistem (SIS) krajem ovog mjeseca.

– Odluku o odustajanju od sistematskog graničnog nadzora putnika i prelasku na ciljane kontrole u Sloveniji donosi komandir granične policije na određenom graničnom prijelazu, i to  “na osnovi konkretne situacije i uticaja te mjere na protočnost prometa” – naveli su u upravi slovenske policije u izjavi za STA.

Nova pravila o provođenju sistematskog nadzora svih putnika na vanjskim granicama Schengenskog prostora počela su važiti 7. aprila ove godine, kao reakcija na terorističke napade u Evropi. Njihova je primjena zadnjih mjeseci, posebno za ukrsne praznike, ali i kasnije, dovodila do zastoja i stvaranja kolona vozila na graničnim prijelazima Slovenije i Hrvatske.

Do toga je došlo iako je Slovenija od početka rasprave o novim pravilima granične kontrole upozoravala Bruxelles na moguće negativne odluke čiji je pravi i izvorni cilj bio postizanje veće sigurnosti svih članica boljom kontrolom vanjskih granica, navodi slovenska agencija.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nakon što Hrvatska prema očekivanju 27. juna dobije pristup u Schengenski informacijski sistem (SIS), kontrola će biti lakša i za slovensku graničnu policiju jer će policije obje države moći naizmjence provoditi olakšanu, ciljanu kontrolu državljana EU, i to tako da ih Slovenija kontrolira na njihovu ulasku iz Italije i Austrije, a hrvatska policija na ulasku u Hrvatsku iz Slovenije, navodi STA.

Slovenska policija bolju protočnost prometa u turističkoj sezoni očekuje i zbog prijedloga hrvatske policije koji je akceptirala i slovenska vlada, a koji predviđa privremeno odvajanje mjesta zajedničke kontrole putnika na najvećem i najfrekventnijem graničnom prijelazu Bregana/Obrežje, s time da će hrvatska policija opet kontrolirati na hrvatskoj strani granice.

To će se primjenjivati u razdoblju od 27. juna do 1. oktobra ove godine, a prema ocjeni slovenske policije također će ubrzati promet i smanjiti vrijeme čekanja na granici.

Izvor: Dnevni avaz

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...