KONTAKT
Početna BiH-Svijet Stranke većinom posluju kao firme: SDA u 2015. ostvarila prihod od 4, a SDP od 2,9 miliona KM

Stranke većinom posluju kao firme: SDA u 2015. ostvarila prihod od 4, a SDP od 2,9 miliona KM

od apjanic

Centralna izborna komisija objavila je finansijski izvještaj političkih stranaka za 2015. godinu, iz kojeg se jasno vidi da je većina političkih stranaka kršila Zakon o finansiranju stranaka, ali i na koji način su stranke prikupljale sredstva.

Revizorski izvještaj je pokazao da je Stranka demokratske akcije (SDA) u 2015. godini ostvarila najveće prihode i to u iznosu od 4,05 miliona KM. Najveći dio tog novca SDA je dobila iz budžeta i to 3,2 miliona KM, a zatim od priloga fizičkih osoba u iznosu od 532.949 KM. U toku 2015. SDA je od članarine prihodovala nešto više od 95.000 KM.

Zaradili su u SDA i od prihoda od poklona nešto više od 20 hiljada KM, a imali su i prihode od imovine od 60 hiljada KM. Ukupni rashodi stranke iznosili su 3,8 miliona KM.

Odmah iza SDA po prihodima u 2015. godini je Socijademokratska partija (SDP) s prihodom od 2,9 miliona KM. Najviše su prikupili sredstava iz budžeta, a zatim od članarine, i to blizu 400 hiljada KM. Od imovine su prihodovali 610 hiljada KM. Zanimljivo je da je Socijaldemokratska partija rashodovala više nego što je imala sredstava na raspolaganju. Tako su u 2015. potrošili 3,2 miliona KM.

Prihodi HDZ-a su iznosili 1,8 miliona KM, od čega je većina iz budžeta. Rashodi te stranke su iznosili blizu 1,5 miliona KM. Nešto manji ukupni prihod je Saveza za bolju budućnost (SBB) i to u iznosu od 1,6 miliona KM. SBB je imao prihode od članarine 42 hiljade KM, a priloge od pravnih osoba 50 hiljada KM, dok iz budžeta dobijaju blizu 1,5 miliona.

Kada je riječ o Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ukupni prihod u 2015. godini iznosio je 1,7 miliona KM, a zanimljivo je da SNSD ima najveći prihod od članarina i to 311 hiljada KM.

Identičan prihod od članarina ima i Srpska demokratska stranka (SDS), dok ukupni prihod iznosi 1,5 miliona KM.

Nijedna stranka koja je u vlasti, niti glavne opozicione stranke, nisu iskazale da imaju neko zaduženje kod banaka, iako je evidentno da mnoge stranke više troše nego što prihoduju.

Sve stranke u vlasti, ali i opozicija, su kršile zakon o finansiranju i to najčešće članove 5, 6, 8, 11 i 12 Zakona o finansiranju političkih stranaka.

To znači da stranke nisu vodile evidenciju o prijemu članarina i dobrovoljnih priloga, niti su donatorima izdavale bilo kakve potvrde. Zatim, stranke nisu ažurno vodile evidenciju o svojim prihodima i rashodima, donacije nisu uplaćivane na transakcijske račune centrala stranaka, a zanimljivo je da su i određene privatne kompanije finansirale političke stranke, iako su s organima izvršne vlasti sklapale ugovore o nabavci.

Kompletan izvještaj o finansijskom poslovanju političkih stranaka možete pročitati O V D J E

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.