Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Jeste li znali: Danska vlada plaća studentima 1.000 dolara kako bi išli na fakultet

“Eternity students” izraz je za vječne studente koji se upotrebljava u Danskoj i upravo s tom vrstom studenata ova skandinavska država ima problem jer ih je zbog besplatnog obrazovanja svake godine bude sve više.

Kraljevina Danska je jedna od četiri evropske zemlje u kojima studenti uživaju ovu pogodnost. Takav slučaj postoji još samo u Norveškoj, Škotskoj i Finskoj.

Zbog besplatnog školovanja, ova zemlja je puna “vječnih studenata”, s obzirom da vlada sa hiljadu dolara mjesečno finansira studente punih šest godina, čak i one koji nemaju namjeru da završe fakultet.

Nažalost, sve je to posljedica besplatnog školovanja pa je zato riječ “vječni student”, odnosno “evighedsstuderende”, došla u fokus tamošnje javnosti.

Daniel Borup Jakobsen, 24-godišnji diplomant te ujedno direktor u firmi Plecto, rekao je da se danska riječ “evighedsstuderende” odnosi na osobe koje ne završavaju fakultet, ali kroz godine često mijenjaju studijske programe.

“Neki Danci misle da novac koji dobijemo trošimo u barovima i klubovima, ali to nije tako. Ovakav program ključan je za omogućavanje odličnog obrazovanja za sve, bez obzira koliko njihovi roditelji zarađuju”, rekao je danski student Astrid Winther Fischer koja studira na Tehničkom fakultetu u Kopenhagenu.

Primjera radi, studenti u Engleskoj diplomiraju s prosječnim dugovima od preko 70.000 dolara, što je za danske studente misaona imenica.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...