Konkurencija Visi i Mastercardu: Evropljani prave svoju platnu karticu

Kreditne institucije u Evropi namjeravaju da udruže snage kako bi pokrenule novu uslugu koja će nadmašiti američke konkurente, među kojim su Paypal, Mastercard” i Visa. U projektu će učestvovati više od 30 najvećih evropskih banaka i finansijskih kompanija.

Oni će pokušati da stvore “platnog diva” sposobnog da poremeti Visu i Mastercard, piše Financial Times.

Među firmama koje razvijaju ovu uslugu su bankarski divovi Detsche Bank, BNP Paribas, ING, Unicredit i Santander. One obrađuju više od polovine svih plaćanja u Evropi.

Finansijski portali pretpostavljaju da će, uz pomoć evropske platforme, biti moguće plaćati putem interneta i u prodavnicama, kao i prenositi novac i podizati gotovinu sa bankomata.

Prve usluge mogle bi biti pokrenute već 2022. godine.

Kartična plaćanja u Evropi sada uglavnom obrađuju američke firme.

Prema podacima Eurocomerca, četiri od pet transakcija u Evropi obrađuju Mastercard i Visa.

Nedavno je i iz državnog vrha Rusije stigla vijest kako ta zemlja, u slučaju daljeg američkog proširenja protivruskih sankcija, razmatra obustavljanje djelatnosti američkih platnih instrumenata Vise i Mastercarda, inače vrlo popularnih u Rusiji, gdje djeluju već više decenija.

Rusija je prije nekoliko godina, zbog zapadnih prijetnji finansijske prirode, uvela svoju prvu platnu karticu Mir, kao alternativu američkim, kojom se već može plaćati u ograničenom broju svjetskih država.

Najnovije

Odluka o izmjeni režima saobraćaja Hrasno Donje – Horozovina

Na osnovu člana 73. a u vezi sa članom 13. Zakona o cestama Federacije BiH (,,Službene novine      FBiH" broj 12/10 i 66/13)...

Zbog koronavirusa lokalne vlasti u FBiH izgubile 26,6 miliona KM

Zbog usporavanja ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa prihodi lokalne razine vlasti u FBiH u prvoj polovici 2020. godine smanjeni su za 26,6...

Obilježena godišnjica bitke na Bijeljevcu i Dan MZ Miljanovci

Općinski načelnik Sead Džafić, sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, savjetnik Rusmir Hasanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Mensur Hukić, predstavnici Vijeća MZ Miljanovci na...

Vlada FBiH predložila apsolutnu zabranu pušenja u kafićima i restoranima

Vlada Federacije BiH u parlamentarnu proceduru uputila je prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana. Prema najavi ovaj...

Krizni štab predlaže ukidanje policijskog sata u Federaciji BiH

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na današnjoj je sjednici predložio ublažavanje aktuelnih mjera, s obzirom na trend pada broja oboljelih od COVID-19.