Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Novi nameti za turiste u Hrvatskoj: Uvodi se ekološka taksa, čak i za jednodnevne posjete

Nakon što naredne godine stupi na snagu Zakon o turizmu u susjednoj Hrvatskoj bit će uvedena ekološka taksa za turiste, prenosi Večernji list.

Naveli su da će ovu taksu plaćati i jednodnevni posjetitelji, a da će o propisivanju naknade i njenom iznosi odlučivati gradovi i općine nakon stupanja na snagu Zakon o turizmu.

Uzevši u obzir da će iznos ekološke takse propisivati lokalne vlasti – to neće biti proizvoljno, već prema kriterijima posjećenosti i turističke razvijenosti iz Zakona o turizmu koji je u pripremi.

Ministrica turizma susjedne države Nikolina Brnjac za Večernji list je otkrila da bi se moglo raditi o iznosu od jedan do tri eura po danu provedenom u nekoj turističkoj destinaciji.

“Odlučivat će o tome jedinice lokalne samouprave, koje mogu, ali ne moraju propisati ekološku taksu. Činjenica jest da su neke destinacije preopterećene, nekima su, pak, veliki problem jednodnevni posjetitelji, a od prekomjernog broja svakako trpi i prirodna i kulturna baština, ali itekako i život lokalnog stanovništva”, kazala je.

“Turizam ne bi smio ići nauštrb lokalnih ljudi, što je, u cjelini gledano, i smjer u kojem idu odrednice našeg prvog krovnog turističkog zakona koji bi do ljeta trebao u javno savjetovanje”, pojasnial je ministrica Brnjac.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...