Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Tabuti sa tijelima 71 žrtve genocida ispraćeni iz Visokog prema Srebrenici

Tužna povorka s tabutima 71 žrtve genocida u Srebrenci krenula je danas iz Visokog put Memorijalnog centra u Potočarima gdje će naći konačni mir, kada u utorak, 11. jula, budu ukopani u okviru 17. kolektivne dženaze.

Visočani godinama ispraćaju  ubijene Srebreničane na ovaj put, a u njihovom gradu im se pridružuju stotine drugih iz svih bosanskohercegovačkih gradova.

Jutros su put rodnog mjesta u tabutu  i posmrtni ostaci Damira Suljića koji je na ovogodišnjoj dženazi najmlađa žrtva genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. On je imao 15 godina, a posmrtni ostaci njegovog tijela pronađeni su u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva. Najstarija žrtva identificirana ove godine je Alija Salihović, rođen 1923. godine.  Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Na kolektivnoj dženazi u Potočarima u utorak će biti ukopana i jedna žena, Đemila  Mahmutović. Imala je 33 godine kada je ubijena, a njeni posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Zalazje, na području Srebrenice. Đemilin suprug Omer Mahmutović ukopan je 2010. godine.

Uime Visočana na ispraćaju općinska načelnica Amra Babić je kazala da se 17. put iz Visokog ispraćaju žrtve genocida počinjenog u Srebrenici.

– Osjećamo tugu u ovom mjesec, suosjećanje, ali i privilegiju da upravo Visoko bude mjesto koje pomaže i ispraća tabute s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, opremljene na posljednje putovanje, mjesto gdje će pronaći konačni mir – kazala je Babić.

Naglasila je da se i danas s ovog mjesta traži pravda, odgovornost Međunarodne zajednice i istina kao uvjet budućnosti.

Kao i ranijih godina u mjestima kroz koja kamion s tabutima bude prolazio građani će odati počast.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Prilikom prolaska kolone vozila sa tabutima kroz Sarajevo, kako je najavljeno, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovat će ispraćaju posmrtnih ostataka Srebreničana ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Žrtve genocida u Srebrenici pronađene su na 150 različitih lokaliteta. Do sada je na samo na području Podrinja pronađena  81 masovna grobnica.

Još  se traga  za posmrtnim ostacima više od 1.000 žrtava ubijenih u julu 1995. godine piše FENA.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...