Tužilaštva u BiH optužila 11.213 građana

Tužilaštva u BiH tokom prošle godine podigla su 9.678 optužnica protiv 11.213 osoba.

U odnosu na 2019. godinu, ukupan broj podignutih optužnica je smanjen za 1.807 ili za 16 odsto, te je 2020. godine optuženo 2.398 lica manje u odnosu na prethodnu godinu.

Građane su tužilaštva slala na optuženičke klupe po raznim osnovama, pa su neki optuženi za teška krivična djela, kao što su ubistva, dok su se drugi, primjera radi, o zakon ogriješili za volanom.

Sve to se zaključuje iz godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za 2020. godinu.

“Tokom te godine u tužilaštvima je bilo 16.755 istraga u radu posmatrano po predmetima protiv 23.751 osobe. U odnosu na 2019. godinu doneseno je manje naredbi o sprovođenju istrage, te je ukupan broj istraga u radu manji za 2.258 ili 11,9 odsto”, naveli su iz VSTS BiH.

Kako se u izvještaju dodaje, tokom prošle godine riješeno je ukupno 12.910 istraga protiv 16.023 lica.

“Najviše istraga riješeno je podizanjem optužnice, odnosno 75 odsto. Značajan broj istraga je riješen i naredbom o obustavi istrage, odnosno na taj način je riješeno 24 odsto istraga”, naveli su iz VSTS-a.

Banjalučki advokat Mirko Dabić ističe da je više faktora moglo uticati na to da je prošle godine smanjen broj podignutih optužnica u odnosu na godinu ranije.

“Manji broj optuženja može biti i zbog vanredne situacije koju smo imali, ali je moguće da je bilo i manje djela u odnosu na godinu ranije”, rekao je Dabić za “Nezavisne novine”.

Prema podacima Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, prošle godine podigli su 986 optužnica protiv 1.100 lica.

“Donesene su i 993 naredbe o obustavi istrage protiv 1.155 lica”, naveli su iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Kada je riječ o prošlogodišnjem radu sudova, oni su, postupajući po podignutim optužnicama, donijeli 9.051 ili 93 odsto osuđujućih presuda kojima su osudili 10.538 ljudi.

“U 606 predmeta ili šest odsto su donesene oslobađajuće presude. Odbijajuće presude su donesene u 135 predmeta od ukupno donesenih presuda”, naveli su iz VSTS BiH.

U toj godini, u 64 odsto osuđujućih presuda izrečene su uslovne presude, u 22 odsto izrečena je zatvorska kazna i u 14 odsto osuđujućih presuda izrečena je novčana kazna.

“Na taj način je za jedan odsto smanjen procenat osuđujućih presuda sa izrečenom uslovnom presudom, dok je broj osuđujućih presuda sa izrečenom kaznom zatvora povećan za jedan odsto”, naveli su iz VSTS BiH.

Najnovije

Danas otvaranje mosta na Drini i graničnog prijelaza sa Srbijom kod Bratunca

Na Drini kod Bratunca danas će svečano biti otvoren most "Bratoljub" koji ovu općinu spaja sa susjednom Ljubovijom, kao i zajednički granični...

Povećanje proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata u FBiH

U Federaciji BiH ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u periodu januar-oktobar 2021. godine, u odnosu na isti period 2020. godine, veća je za...

U Kalesiji obilježen Dan državnosti, načelnik pozvao sve političare na jedinstvo

Općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima, predstavnici Općinskog vijeća, članovi i predstavnici boračkih udruženja i organizacija te predstavnici političkog i vjerskog života...

EP BIH: Depoi za ugalj TE Tuzla ostali bez zaliha

Depoi Termoelektrane u Tuzli su bez zaliha uglja i dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno je ugrožena zbog aktuelnih dešavanja u...

Dan kada su “srpski orlovi povili krila” pred Armijom RBiH

Sedamnaest punih dana, od 8. do 25. novembra, trajala je neizvjesnost zvana Lisača na Majevici i prava drama za 75 četnika u potpunom okruženju snaga...