Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

U BiH raste potrošnja antidepresiva i lijekova za smirenje: Istražili smo koji su najprodavaniji

Zbog, prvenstveno, zdravstvenih tegoba, psihičkih izazova, ali i socioekonomskih prilika koji ostavljaju posljedice po zdravlje, građani u Bosni i Hercegovini se sve češće odlučuju za konzumaciju antidepresiva i lijekova za smirenje.

Prema zvaničnim podacima državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALMBiH) iz novembra 2022. godine, a za evidenciju iz 2021., uvezenih i proizvedenih antidepresiva i lijekova za smirenje bilo je u vrijednosti oko 22,6 miliona maraka.

Bosna i Hercegovina je u 2017. godini prvi put implementirala Pravilnik kojim se regulišu maksimalne veleprodajne cijene lijekova. Poslednja godina u kojoj su prometovani lijekovi bez postavljanja kriterija za formiranje cijena od strane države je 2016. god.

Kako su nam pojasnici iz ALMBiH-a, antiedepresivi (N06A) su lijekovi efikasni u liječenju umjerene i teške depresije, organskog depresivnog poremećeja i distimije (hronična umjerena depresija).

Anksiolitici su lijekovi čija je osnovna primjena vezana za terapiju stanja anksioznosti u okviru različitih psihijatrijskih poremećaja. Najveću grupu anksiolitika čine benzodiazepini koji, pored anksiolitičkog, ispoljavaju i sedativno, hipnotičko, antikonvulzivno i miorelaksantno dejstvo.

Bromazepam i sertalin su najčešće prepisuju pacijentima u BiH

Prema anatomsko-terapijsko-hemijskoj klasifikaciji lijekova Svjetske zdravstvene organizacije (ATC klasifikaciji) anksiolitici su označeni sa N05B.

Hipnotici i sedativi (N05C) ispoljavaju sedativno i hipnotičko dejstvo, a pojedini preparati, u manjoj mjeri, pokazuju i anksiolitičke efekte. Glavno polje primjene hipnotika i sedative je terapija nesanice.

“U 2021. god. iz grupe antidepresiva, finansijski najveći udio su imali escitalopram, sertraline i paroksetin. Iz grupe anksiolitika najveći promet je imao bromazepam, a iz grupe hipnotika i sedativa zolpidem. Svi ovi lijekovi imaju režim izdavanja uz ljekarski recept”, zvanični su podaci ALMBiH-a koje su nam ustupili.

Advertisement. Scroll to continue reading.

U RS-u antidepresivi su na trećem mjestu lijekova koji se koriste

Konkretno, u entitetu RS, u 2021. godini prepisan je 154.051 recept za sedative, dok je Trošak Fonda za ove lijekove je oko dva miliona KM. U 2021. godini propisan je 146.451 recept za antidepresive, dok je trošak Fonda za antidepresive oko 841.000 KM.

U 2022. godini prepisano je 148.525 recepata za sedative, dok je cijena 2.004.905 KM. Kada su u pitanju antidepresivi, prošle godine ih je prepisano 144.222 recepte, dok je trošak Fonda za antidepresive oko 815.000 KM.

Inače, u ukupnoj potrošnji lijekova na recept oni su na trećem mjestu lekovi koji utiču na nervni sistem, uključujući antidepresive i lekove za smirivanje.

Kako nam je saopćeno iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, najčešće propisivani lek za smirenje je “alpazolam”, a antidepresiv “sertalin”.

Fizičkim licima je strogo zabranjeno plasiranje antidepresiva i lijekova za smirenje

Prometom lijekova se mogu baviti samo licencirane ustanove, odnosno veleprometnici kojima je Agencija izdala dozvolu za promet na veliko, a prometom lijekova na malo se mogu baviti apoteke kojima su entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja izdala dozvolu.

Fizička lica i nelicencirane ustanove se ne mogu baviti prometom lijekova i takav promet lijekova je nelegalan. Nelegalni uvoz lijekova je u nadležnosti odgovarajućih organa unutrašnjih poslova i tužilaštava. ALMBiH ima uspostavljene određene vidove saradnje sa carinom i tužilaštvom BiH u smislu inspekcijskog pregleda i kontrole kvaliteta zaplijenjenih lijekova.

Tako se u našoj zemlji nedavno odigrao slučaj u kojem je Granična policija na tuzlanskom aerodromu spriječila nezakoniti prenos 420 tableta “Xanax”. Inače, “Xanax” pripada skupini lijekova koji se nazivaju benzodiazepini (lijekovi za ublažavanje tjeskobe).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Stoga je, u skladu sa Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, osoba koja je pokušala nedozvoljeni promet tableta procesuirana, dok je “Xanax” privremeno oduzet.

(Klix.ba)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...