Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

U BiH se godišnje evidentira oko 2.700 žrtava nasilja u porodici

U Bosni i Hercegovini se na godišnjem nivou evidentira oko 2.700 slučajeva nasilja u porodici, a od 300 do 500 žena potraži zaštitu u sigurnim kućama – poručila je danas u Sarajevu novinarka i aktivistkinja Milkica Milojević sudionicima jednodnevne radionice “Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja”.

Istakla je da je za novinare i medije važno da se ovakvim pitanjima pristupa ne kao incidentima, nego kao društvenom problemu i dodala kako su medijski profesionalci dužni doprinositi “dekonstrukciji stereotipa”, saopćeno je iz Udruženja “BH novinari”.

Medijska ekspertica i viša trenerica Ljiljana Zurovac govorila je o novinarskoj etici kada je u pitanju izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju.

– Mediji izvještavaju o ženama uglavnom kada su u pitanju nasilje i skandali – istakla je Zurovac i napomenula kako se veoma rijetko emitiraju ili objavljuju tekstovi ili emisije o prevenciji nasilja, edukativni prilozi i tekstovi o metodama zaštite od nasilja.

Predavanje je održala i direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović koja je predstavila krug nasilja i mogućnosti za izlaženje iz njega.

– Najčešće žrtve su žene koje su finansijski zavisne od osobe koja vrši nasilje – rekla je Mujezinović i istakla da je kroz sigurnu kuću u Sarajevu do sada prošlo oko 1.750 osoba.

Jednodnevni trening za novinare, urednike i blogere okupio je učesnike iz medijskih kuća i nevladinih organizacija u Sarajevu, Palama, Visokom, Brezi i Istočnom Sarajevu, kao i predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Kantonalnog centra za socijalni rad, Službe za socijalni rad Općine Centar.

Današnja radionica prva je u nizu obuka koje se provode u gradovima BiH u oviru projekta “Isključimo nasilje – Mediji protiv nasilja nad ženama”, koji realizira Udruženje BH novinari uz podršku UN Women ureda u BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...