Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

U BiH zakonom onemogućeno sprovođenje inspekcijskog nadzora u vjerskim institucijama

Upravama za inspekcijske poslove zakonom je onemogućeno sprovođenje inspekcijskog nadzora u vjerskim institucijama. Uprkos tome, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH oglušuje se na upozorenja inspektora da izvrši nužne intervencije i zakonski reguliše odredbe o nadzoru.

Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica iz 2004. godine garantuju se prava i vjerske slobode i jednakosti u pravima i obavezama svih pripadnika vjerskih manjina, kao i svim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH bez ikakve diskriminacije.

U skladu s ovim zakonom omogućeno je svim registrovanim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH da slobodno uređuju vlastitu organizaciju, uz puno poštivanje prava na slobodu savjesti i vjere.

Zakonom je u članu 10. stav 1. tačka 5. utvrđeno da “crkve i vjerske zajednice mogu raditi sve drugo što pozitivnim zakonima nije zabranjeno”.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove kazali su nam da je, uzimajući u obzir da se ovim zakonom reguliše sloboda vjere, zakonodavac utvrdio odredbe koje regulišu prava, ali je izostavio utvrditi i odredbe o inspekcijskom nadzoru nad provedbom ovog zakona, kao i mogućim sankcijama, ukoliko se odredbe zakona krše.

“S tim u vezi, informišemo vas da nismo vršili inspekcijske nadzore u vjerskim institucijama, jer za to nismo zakonom ovlašteni”, rekli su nam u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Dalje navode da su se zbog manjkavosti ovog zakona i zbog činjenice da nisu regulisane odredbe o inspekcijskom nadzoru i eventualno ovlastima inspektora na nalaganje adekvatnih upravnih i/ili prekršajnih sankcija za kršenje određenih odredaba zakona, u nekoliko navrata, u 2016. godini obraćali Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH zahtjevom da se urade nužne intervencije u smislu izmjena i dopuna zakona kojim bi se precizirao inspekcijski nadzor na način konkretiziranja inspekcijskog organa, tako i nivoa i vrste nadležne inspekcije koja bi bila ovlaštena da vrši inspekcijski nadzor nad provedbom navedenog zakona, kao i ovlasti za nalaganje konkretnih upravnih mjera i/ili prekršaja.

“Povratnu informaciju nismo dobili, tako da do danas nisu urađene izmjene u smislu koji smo iznijeli”, zaključili su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske također nam je potvrđeno da ni oni ne vrše inspekcijske nadzore s obzirom na to da nemaju zakonske ovlasti za takvo postupanje.

Iz Porezne uprave Republike Srpske kazali su nam da su u posljednje tri godine izvršili tri kontrole vjerskih zajednica, gdje je izvršena kontrola s aspekta utvrđivanja zakonskih poreskih obaveza.

Dvije kontrole su završene u Medžlisu Islamske zajednice Prijedor i Medžlisu Islamske zajednice Novi Grad, dok je kontrola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Bosanskoj Dubici u toku.

Ovim povodom kontaktirali smo i Upravu za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo iz koje su nam kazali da svake godine, prvog i drugog dana Kurban-bajrama, kantonalni veterinarski inspektori vrše nadzor nad prometom, klanjem i otpremom kurbana na imanju Gazi Husrev-begove medrese, koje se obavlja u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

“Pored ovih nadzora vršene su i pojedinačne, sporadične, kontrole iz oblasti radnih odnosa, a na osnovu dobijenih zahtjeva za inspekcijski nadzor, prvenstveno vezanih za primjenu Zakona o radu FBiH”, rekli su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

(Klix)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...