Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

U prošloj godini identifikovano 47 potencijalnih žrtava trgovine ljudima u BiH

Prema podacima tužilaštava, službi za sprovođenje zakona, centara za socijalni rad i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini, prošle godine identifikovano je 47 potencijalnih žrtava trgovine ljudima radi prostitucije, prosjačenja i u svrhu sklapanja braka.

Ovo se, između ostalog, navodi u izveštaju Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije za 2016. godinu, gde su pobrojani i pojedinačni slučajevi koji se mogu okarakterisati kao trgovina ljudima.

Od ukupnog broja potencijalnih žrtava trgovine ljudima njih 10 je maloletno, a gledajući po polu, 29 je ženskih i 18 muških osoba, dok je od ukupnog broja njih sedam seksualno iskorištavano, 12 njih je prisiljavano na rad, dok se 21 slučaj odnosi na prosjačenje i jedan radi prisilnog sklapanja braka.

Kada je reč o prostituciji, iz izveštaja je vidljivo da devojke, među kojima ima i maloletnica, svoje usluge prodaju za 100 evra i novac uglavnom dele s nekim ko ih podvodi, dok se tarife za ilegalne prelaske granice kreću i do 500 evra po jednom licu.

Jedan od primera kako se podvode maloletnice zabeležen je u Prijedoru, gde je vlasnik lokala M.O. pronalazio mušterije za maloletnu I.S., kojima je ona za 100 evra pružala seksualne usluge. – Za obavljeni posao M.O. od maloletne I.S. dobija polovinu novca – navedeno je u izveštaju, a zabeležen je i slučaj gde jedna devojka iz Paraćina tokom vikenda peva u kafiću u Prijedoru, a osim toga, takođe za 100 evra, pruža seksualne usluge, prenose Nezavisne novine.

Jedan od najizraženijih problema trgovine ljudima odnosi se na prosjačenje i tu se najviše privode maloletne osobe, uglavnom Romi. Gotovo da nema većeg grada u kojem to nije zabeleženo.

– Na teritoriji BiH je u izveštajnom periodu evidentirano prisustvo državljana Republike Srbije romske nacionalnosti, koji se uglavnom ne pridržavaju zakonskih propisa koji regulišu oblast zakonitosti boravka i rada stranaca na teritoriji BiH. Navedeni državljani se uglavnom bave prosjačenjem, skitnjom i neovlaštenim prikupljanjem dobrovoljnih priloga i čine prekšaje propisane Zakonom o javnom redu i miru – navedeno je u izveštaju.

Takođe, u izveštaju se dodaje da ti Romi uglavnom ne prijavljuju boravak i često u BiH ostaju i nakon isteka prava na bezvizni boravak, a i nakon što budu proterani posle izvesnog vremena ponovo se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...