Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

U zvorničkom naselju Glodi, “niče” raj na obalama rijeke Drinjače

Mehmed Ademović odrastao je na obala rijeke Drinjače u zvorničkom naselju Glodi. No, rat ga je odveo daleko od rodne grude, tačnije u Švedsku.

No, ljubav prema domovini, kod Ademovića natjerala ga je da u Glodima pokrene sve sa „mrtve“  tačke i da za Podrinjce napravi mali raj, restoran, izletište upravo na obalam rijeke Drinjače ispod Udrč planine.

„Nema ništa ljepše od rodne grude. Ideja je bila da se vratim u Glodi i da pokrenem ljude u mom selu i okolnim naseljima“, govori za Infoplus Mehmed Ademović.

Mehmed nam kroz osmijeh govori da na početku kada je rekao svoj plan niko mu nije vjerovao, čak kada je počeo sa čišćenjem imanja tada su mnogi rekli da naće uspjeti, ali inat je proradio, tako da danas na obalama Drinjače zaista postoji mali raj, odmor za dušu.

On se zahvalio ministru za izbjegle i raseljene osobe Edinu Ramiću za kojeg kaže da je mnogo pomogao u izgradnji infrastrukture, a novi projekat koji Ademović radi dobio je podršku UNDP-a, a riječ je o izgradnji vodenica gdje bi se dobijalo kukuruzno i pšenišno brašno.

„Ja evo pozivam i sve građane Kalesije da dođu i da nas posjete, poziv upućujem i Udruženju „Osmijeh nade“ koje okuplja djecu sa posebnim potrebama da dovedu djecu ovdje da se malo zabave na našim ljuljaškama, trampolinama, igralištu, da jašu konje, to je besplatno za njih, obezbjedićemo im i ručak“, ističe Ademović.

Pored restorana, Ademović je napravio i sobe za spavanje tako da vikend možete provesti u ovom raju na obalama Drinjače.

Bekir Omerović iz Kamenice sa adresom stanovanja u Kalesiji, redovan je gost Ademovića, kaže da je ovo jedno opuštajuće mjesto, gdje se može uživati uz ribu, ali i druge specijalitete Podrinjske kuhinje.

Advertisement. Scroll to continue reading.

„Ja sam u toku cijelog projekta koji je Ademović započeo. Smatram da je Mehmed jedan avanturista. Svi mi volimo svoj kraj odakle potičemo, ali ovo što on radi je zaista fenomenalno“, priča nam Omerović.

Bekir je mišljenja da će se ovaj projekat razvijati i dalje, čak nije isključena ni izgradnja biciklističkih staza na Udrču, a ti je i Drinjača kao odlično mjesto za kupanje i ribolov.

Nedaleko od ovog mjesta, svake godine prođu svi oni koji se upute na Marš mira od Nezuka do Potočara, tako da se o ovom mjestu priča i dalje, ne samo u BiH.

„Pa kada su ljudi vidjeli šta se ovdje sve nudi, kažu nemojte ovo čuvati samo za sebe, pokažite i nama i dajte priliku da i mi iz Evrope dođemo i budemo vaši gosti“, govori nam Omerović.

Omerović dalje ističe da iz Glodi kada pojedete dobru ribu za kratko vrijeme možete biti na Zvorničkom jezeru u Diviču, zatim na Starom gradu Zvornik, ali i kod Kušlat džamije u Paljevićima.

„Sve je to blizu, može se napraviti jednodnevna ekskurzija u kojoj bi se zaista moglo uživati jer su to sva mjesta na teritoriji Zvornika i sigurno su turistički potencijal“, priča nam on.

Dok smo sjedili i odmrali u ovom raju na obalama Drinjače veliki broj naših sugrađana je stigao kako bi probali ribu, ali i kako bi uživali u prirodi i ljepoti Podrinja.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Popularno

Oglašavanje
Oglašavanje

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...