Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

UNDP BiH i Vanjskotrgovinska komora BiH podržavaju razvoj drvne industrije u BiH

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Vanjskotrgovinska komora BiH potpisali su danas Memorandum o razumijevanju s ciljem pružanja podrške razvoju drvne industrije kao najjačeg izvozno-orijentiranog sektora u BiH.

Na osnovu analize lanaca vrijednosti, koju je pripremio UNDP BiH, drvna industrija je prepoznata kao jedan od najvažnijih ekonomskih sektora u BiH. Ukupni izvoz drvnih proizvoda u 2016. godini iznosio je 1.188.865.450 KM, što je porast za 12 posto u odnosu na 2015. godinu. Drvni sektor, koji zapošljava gotovo 30.000 ljudi u BiH, jedini je proizvodni sektor s višestrukim pozitivnim vanjskotrgovinskim bilansom (361 posto u 2016. godini), saopćeno je iz UNDP BiH.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov je kazao da potpisivanjem Memoranduma o razumijevaju i saradnjom sa Vanjskotrgovinskom komorom u BiH, UNDP BiH pruža dalju podršku drvnoj industriji, kao izvozno orijentiranom sektoru koji značajno doprinosi ekonomskom razvoju BiH.

Tehnička podrška za VTK BiH će biti osigurana putem dva UNDP projekta – „Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja“ (MEG) i projekt „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR). Osim toga, UNDP je uključio drvni sektor kao prioritetni sektor za finansiranje koje se provodi sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta. Takođe, LIR projekt je podržao i pet malih i srednjih poduzeća u drvnom sektoru kako bi se povećala njihova konkurentnost u proizvodnji namještaja.

U okviru sporazuma, UNDP BiH će podržati VTK BiH u provođenju analize i izradi strategije za drvni sektor u BiH, u skladu sa najnovijim trendovima u industriji. Ta strategija će pružiti smjernice za povećanje konkurentnosti BiH kompanija, te ustanoviti slabosti koje sprečavaju dalji razvoj drvne industrije u zemlji.

– Drvna industrija je jedna od najperspektivnijih grana industrije BiH i ostvareni izvoz uglavnom je rezultat izvanrednih napora kompanija, ali nema adekvatnu podršku od nadležnih ministarstava i institucija. Nadamo se da će strategija rasta i unapređenja izvoza drvne industrije BiH definisati ciljeve, konkretne mjere i aktivnosti koje je neophodno preduzeti kako bi se omogućio veći rast i razvoj drvne industrije, sigurnije snabdijevanje sirovinom, promjena strukture izvoza u pravcu višeg stepena finalizacije i obezbjeđenje potrebne stručne radne snage – rekao je Ahmet Egrlić, predsjednik VTK BiH prenosi FENA.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...