KONTAKT
Početna BiH-Svijet Velika Britanija uvodi doživotnu kaznu zatvora za vozače koji uzrokuju nečiju smrt

Velika Britanija uvodi doživotnu kaznu zatvora za vozače koji uzrokuju nečiju smrt

od redakcija

Vlada Velike Britanije namjerava uvesti doživotnu kaznu zatvora za vozače koji uzrokuju nečiju smrt opasnom vožnjom ili vožnjom pod utjecajem alkohola ili droga.

Britanski Independent navodi da će najviša kazna za izazivanje smrti brzom vožnjom, utrkivanjem ili korištenjem mobilnog telefona bit podignuta sa 14 godina na doživotni zatvor te da će se ovo krivično djelo na taj način izjednačiti sa ubistvom.

Ista kazna vrijedit će i za izazivanje smrti vožnjom pod utjecajem alkohola ili droge, a bit će stvoren i novi prekršaj za izazivanje povrede neopreznom vožnjom. Britanski mediji navode da u ovom slučaju maksimalna kazna još uvijek nije određena.

Ministar pravde Velike Britanije Dominic Raab izjavio je kako na osnovu ozbiljnosti najgorih slučajeva, muke porodica žrtava i maksimalnih kazni za zločine poput ubistva, namjeravaju uvesti doživotne kazne zatvora za one koji uništavaju živote vozeći opasno, pijani ili drogirani.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.