KONTAKT
Početna BiH-Svijet Više od pola mladih želi napustiti BiH

Više od pola mladih želi napustiti BiH

od apjanic

O odlasku iz Bosne i Hercegovine razmišlja 42,3 posto njenih građana, dok 51,5 posto je ne želi napustiti.

Neodlučnih je 6,2 posto stanovnika ove zemlje, rezultati su istraživanja, koje je provela agencija Prime Communications iz Banje Luke.

Istraživanje je realizirano od 5. do 15. aprila 2017. godine metodom face to face intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika na uzorku od 1.500 ispitanika, saopćeno je iz te agencije.

Od ukupnog broja ispitanika, o napuštanju Bosne i Hercegovine razmišlja 53,5 posto Hrvata, 41,6 posto Srba i 39 posto Bošnjaka.

Nezaposlenost i besperspektivnost

Kada je u pitanju starost ispitanika, 64,6 posto njih starosti od 18 do 29 godina razmišlja da napusti zemlju, 53,2 posto je starosti od 30 do 44 godine, 28,6 posto onih starosti od 45 do 59 godina i 9,4 posto starijih od 60 godina.

Tri su osnovna razloga zbog čega građani Bosne i Hercegovine razmišljaju o napuštanju zemlje – nezaposlenost (35,4 posto),  loša ekonomska situacija (31,8 posto) i besperspektivnost (13,1 posto).

Populacija reprezentirana ovim istraživanjem je definirana kao opća populacija Bosne i Hercegovine starija od 18 godina.

Primjenjen je višeetapni stratifivirani slučajni uzorak (moguća greška plus-minus tri posto) piše RTV Slon.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.