Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Više od pola mladih želi napustiti BiH

O odlasku iz Bosne i Hercegovine razmišlja 42,3 posto njenih građana, dok 51,5 posto je ne želi napustiti.

Neodlučnih je 6,2 posto stanovnika ove zemlje, rezultati su istraživanja, koje je provela agencija Prime Communications iz Banje Luke.

Istraživanje je realizirano od 5. do 15. aprila 2017. godine metodom face to face intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika na uzorku od 1.500 ispitanika, saopćeno je iz te agencije.

Od ukupnog broja ispitanika, o napuštanju Bosne i Hercegovine razmišlja 53,5 posto Hrvata, 41,6 posto Srba i 39 posto Bošnjaka.

Nezaposlenost i besperspektivnost

Kada je u pitanju starost ispitanika, 64,6 posto njih starosti od 18 do 29 godina razmišlja da napusti zemlju, 53,2 posto je starosti od 30 do 44 godine, 28,6 posto onih starosti od 45 do 59 godina i 9,4 posto starijih od 60 godina.

Tri su osnovna razloga zbog čega građani Bosne i Hercegovine razmišljaju o napuštanju zemlje – nezaposlenost (35,4 posto),  loša ekonomska situacija (31,8 posto) i besperspektivnost (13,1 posto).

Populacija reprezentirana ovim istraživanjem je definirana kao opća populacija Bosne i Hercegovine starija od 18 godina.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Primjenjen je višeetapni stratifivirani slučajni uzorak (moguća greška plus-minus tri posto) piše RTV Slon.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...