Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Vratilo se Domaćinstvo: Djeca u školi ponovno uče vještine za svakodnevni život

Domaćinstvo, predmet na kojem su djeca učila razne praktične vještine potrebne za svakodnevni život ponovo se na velika vrata vraća u škole u Bosni i Hercegovini kao izvannastavna aktivnosti.

Starije se generacije zasigurno sjećaju Domaćinstva, koje je bilo obvezni predmet u osnovnim školama i koje je ukinuto ‘90-ih godina prošlog stoljeća, a na kojem se osim savladavanja vještine šivanja i kuhanja, djecu učilo i kako postaviti stol, kulturnom ponašanju, odijevanju i slično.

Nakon što se pokazalo da danas mnoga djeca ne posjeduju praktična za život korisna znanja pa ne znaju uraditi ni najjednostavnije stvari, primjerice napraviti sendvič, skuhati tjesteninu, ispeći jaje ili oguliti jabuku, vraćanje Domaćinstva u škole kao sekcije s oduševljenjem su dočekali i roditelji i djeca.

Jedna od takvih škola je i Područna škola Vionica u Čitluku gdje djeca, uz ostalo, uče praviti palačinke i izrađivati razne ukrase, a na satima Domaćinstva prvi put su uvukli konac u iglu te naučili zašiti gumbe.

Početkom rujna prošle godine na prijedlog učiteljice Marijane Sušac, a uz dozvolu Uprave škole, sekcija Domaćinstvo krenula je sa svojim redovitim radom jedanom tjedno gdje učenici svoje slobodno vrijeme ispunjavaju konstruktivno i kreativno, kazali su Feni iz OŠ fra Didaka Buntića Čitluk, u sklopu koje djeluje Područna škola Vionica.

Dodaju kako ove školske godine “Domaćinstvo” izučavaju učenici prvog i trećeg razreda (kombinirani odjel) PŠ Vionica.

–   Sekciju ‘Domaćinstvo’ promatramo dvojako, kao znanje i kao vještine. Ovakav rad ima brojne prednosti u odnosu na učionički prostor i koncept uobičajenog nastavnog sata, ovo je koncept prirodnog i spontanog učenja na veliko zadovoljstvo učenika i roditelja – kažu iz spomenute škole.

Ističu i kako učenici uče vještine potrebne u svakodnevnom životu i usavršavaju postojeće.

Advertisement. Scroll to continue reading.

– Živimo u vremenu pretjerane ekranizacije i da bismo djecu vratili osnovnim vrijednostima i nečemu što će im doista biti korisno nastojat ćemo ovu sekciju učiniti održivom – rekli su iz škole.

Za kraj napominju kako se u školama pored redovitog nastavnog procesa održavaju izvannastavne aktivnosti, putem kojih učenici tragaju za novim spoznajama i oslobađanjem stvaralačkih potencijal.

Djeca su na satima Domaćinstva pokazala svu svoju kreativnosti i maštovitost i u drugim školama u BiH, pa su tako zahvaljujući sekciji Domaćinstvo, učenici Osnovne škole Cim Mostar nedavno izradili prvi cimski suvenir – ceker s otiskom Cimske bazilike.

Cekeri će se prodavati, a sva prikupljena sredstva bit će uplaćena u humanitarne svrhe.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...