Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja je održana 14. i 15. aprila u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Aladin Bajrić, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Bihaću; Munevera Ezić, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Bosanskoj Krupi; Haris Beganović, na poziciju sudije Općinskog suda u Velikoj Kladuši; Nedim Kurbegović, na poziciju sudije Općinskog suda u Mostaru; Fatima Hajdarević, na poziciju sudije Općinskog suda u Zenici; Amela Hadžić-Terzić, na poziciju sudije Općinskog suda u Cazinu; David Derajić, na poziciju sudije Općinskog suda u Bihaću; Milijan Vasić, na poziciju sudije Općinskog suda u Bihaću; Aleksandra Manojlović Trkulja, na poziciju sudije Općinskog suda u Srebreniku; Aida Šain, na poziciju sudije Općinskog suda u Konjicu; Damir Dautović, na poziciju sudije Općinskog suda u Banovićima.

Na pozicije tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo imenovani su: Nermin Keranović, Dragoslav Gluhović, Alma Džinović, Marko Močević, Iva Kurilić i Darko Martinčević.

Sulejman Selimović imenovan je na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona; Asima Huskić Kurjaković, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona; Danko Rimac, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona 10; Kristijana Ivanković, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona 10 i Miroslav Đulabić, na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Lukavcu.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Bisera Kovačević, na poziciju sudije Višeg privrednog suda u Banjoj Luci; Miodraga Jovanović, na poziciju sudije Osnovnog suda u Sokocu; Borislav Čekić, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci;¸Miroslav Kotur, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci.

Na nivou Brčko distrikta BiH, imenovan je: Vuk Lučić, na poziciju dodatnog sudije Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. maja, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...