Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Žalbe poništile tender, nabavka pasoških knjižica nakon 21. marta 2018. neizvjesna

Nakon što je IDDEEA pokrenula tender za nabavku pasoških knjižica uložena je žalba, zbog čega bi izdavanje pasoša nakon 21. marta 2018. mogla biti ugroženo.

Tender je poništen nakon što je zainteresirani subjekt uložio žalbu na tendersku dokumentaciju u postupku javne nabavke pasoških knjižica.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je kao ugovorno tijelo i prvostepeni organ razmatralo izjavljenu žalbu na tendersku dokumentaciju, te je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH svojim rješenjem poduzela činjenje u cilju nastavka postupka nabavke (uzeti su u obzir žalbeni navodi koje je IDDEEA smatrala osnovanim).

”Ne prejudicirajući postupke zainteresiranih ponuđača (ulaganje žalbi u svakoj fazi postupka) ili odluke drugostepenog organa u žalbenom postupku (Ureda za razmatranje žalbi BiH), IDDEEA će u narednom periodu preuzeti sve aktivnosti u skladu s važećim propisima s ciljem nastavka procesa izdavanja putnih isprava i nakon 21. marta 2018.”, kazali su iz IDDEEA-e za Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, to je još jedan tender za nabavku pasoških knjižica, jer su prethodno još dva zainteresirana subjekta uložila žalbu.

Podsjetimo i to da je nakon brojnih problema s isporukom pasoša u BiH, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) raspisala početkom juna tender za nabavku pasoških knjižica u trajanju od četiri godine.

Ugovor koji je IDDEEA potpisala na 12 mjeseci dogovoren je u pregovaračkom postupku, koji je 20. februara počeo pozivom za dostavljanje zahtjeva za učešće u nabavci pasoških knjižica, a na kojem su učestvovale kompanije Gemalto iz Francuske, UAB Garsu pasaulis iz Litvanije i Mühlbauer d.o.o iz Banje Luke.

Ugovor je potpisan na 12 mjeseci, a vrijednost za navedenu količinu pasoških knjižica iznosi 10.997.415,00 KM s PDV-om, s tim da će dobavljaču biti plaćena samo količina pasoša koja bude izrađena, što zavisi od broja podnesenih zahtjeva kod nadležnih organa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Time je riješena višemjesečna neizvjesnost oko osiguravanja pasoških knjižica za građane Bosne i Hercegovine i osiguran nastavak kontinuiteta izdavanja pasoša nakon isteka trogodišnjeg okvirnog sporazuma s dobavljačem, no problemi su se nastavili zbog tehničkih problema, odnosno nedostatka papira za pasoše.

S obzirom na to da je poništen i novi tender, te nekoliko prethodnih, neizvjesno je da li će građani BiH ostati bez pasoša nakon 21. marta 2018. godine.

 (RTV Slon)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...