KONTAKT
Početna BiH-Svijet Željeznice FBiH povezuju Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku

Željeznice FBiH povezuju Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku

od redakcija

Željeznice Federacije BiH od 1. avgusta ‘BH vozom’ će povezati Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku, saopćila je Uprava Željeznica FBiH nakon postignutog sporazuma sa Željeznicama RS.

– Ovo je prvi put da Tuzla bude povezana željezničkim putničkim saobraćajem s Banjom Lukom. Mi na ovaj način, modernim ‘Talgo garniturama’ povezujemo tri najveća centra u državi. Ranije smo ‘BH voz’ stavili u promet prema Zenici i Doboju, a nešto kasnije prema Mostaru i dalje prema jugu. Ostaje nam da završimo projekat elektrifikacije dijela pruge u Krajini i na taj način povežemo i Bihać s glavnim gradom i regionalnim centrima. To bi značilo konačno i potpuno uvezivanje putničkog željezničkog saobraćaja u državi – izjavio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Ovim se u saobraćaj uvodi ‘BH voz’ na relaciji Sarajevo-Doboj-Banja Luka, kao i lokalni putnički vozovi na relaciji Doboj-Tuzla-Doboj, koji će ostvarivati veze sa Sarajevom i Banjom Lukom.

Džafić dodaje da Željeznice FBiH jačaju iz dana u dan i da su u posljednjih godinu dana značajno unaprijedile usluge putničkog saobraćaja u zemlji.

– Bez obzira na prepreke, Željeznice FBiH ostaju kičma razvoja Bosne i Hercegovine u transportno-komunikacijskom smislu. Povezivanjem velikih gradova u državi, ŽFBiH ostvaruju svoju misiju, a to je slobodan i neometan protok ljudi i roba na cijeloj teritoriji – zaključio je Džafić.

Redovna cijena karte na relaciji Sarajevo-Banja Luka je 25,80 KM (povratna 41,70 KM), na relaciji Sarajevo-Tuzla je 21,40 KM (povratna 34,60 KM), a na relaciji Tuzla- Banja Luka 20,00 KM (povratna 32,40 KM), saopćeno je iz Željeznica FBiH.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.