Vrkuta – ljekovito sredstvo za sve ženske bolesti

Vrkuta steže i vrlo brzo liječi, djeluje i kao sredstvo za otklanjanje vode i jačanje srca. Posebno se preporučuje čaj od vrkute nakon vađenja zuba. Nakon višekratnih ispiranja, rana zacijeli u jednom danu. Otklanja slabost mišića i udova te pomaže kod slabokrvnosti.

Kod povreda nakon porođaja, omlitavljenog trbuha u žena, koje su imale težak porođaj ili kod sklonosti pobačaju za učvršćivanje ploda i jačanje stijenki maternice vrkuta je velika pomoć. Vrkuta je ljekovito sredstvo za sve ženske bolesti, a zajedno s rusomačom pomaže čak i kod spuštene maternice i kile na preponi.

U današnjoj narodnoj medicini vrkuta zauzima priznato mjesto. Ova biljka zgnječena i stavljena s vanjske strane liječi rane, ubode i posjekotine. Djeca koja uprkos dobroj hrani imaju slabašne mišiće, ojačaju uz redovno pijenje čaja od vrkute. Također, dobro djeluje kod nesanice, a dijabetičari bi čaj od vrkute trebali često piti.

Najnovije

Preminuo Hasan Požegić, legenda izvorne muzike

Danas, u 73.godini života preminuo je Hasan Požegić iz Rainaca Donjih osnivač izvorne grupe "Kalesijski zvuci". Kalesijske zvuke su...

Dom zdravlja Kalesija: Poziv osobama koje su zainteresovane za vakcinaciju protiv Covid 19

JZU “Dom zdravlja” Kalesija uputio je saopštenje građanima općine Kalesija a povodom vakcinacije protiv Covid-a 19. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Kalesijski UNIS TOK raspisao konkurs za deset radnika

„UNIS-TOK“ d.o.o. – Tvornica odbojno vlačnih naprava i otkivaka Kalesija raspisuje KONKURS za prijem u radni odnos. Za obavljanje...

Poljoprivrednici ujedinjeni: Zaštititi domaću proizvodnju

U Vogošći je održan sastanak poljoprivrednika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a razgovarano je o koracima na zaštiti domaće proizvodnje.

Ovo su novi ministri u Vladi TK?

„Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona“ jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice Skupštine TK koja će...