Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Banovići domaćin Sportskih igara mladih

Ovogodišnje Sportske igre mladih održavaju se u 45 gradova BIH. Među njima je i općina Banovići u kojoj će u petak 17. juna biti održan Dan sporta, a u subotu 18. juna regionalno takmičenje za djecu u nogometu, fudbalu i odbojci. Učešće će uzeti 714 učenika iz svih osnovnih škola sa područja Banovića. Za Dan sporta planirano je takmičenje učenika od 1. do 5. razreda u atletici i u igri graničara odnosno igri “između dvije vatre” za što se do sada prijavila 51 ekipa. Učešće u ovom međunarodnm sportskom takmičenju ima višestruk značaj, jer je riječ o međunarodoonom promovisanju lokalne zajednice, odnosno promovisanju njenih kulturnih i sportskih potencijala.

“Najveća važnost je u tome da se poklanja pažnja mladima, kao najvažnijem resursu društva da pokažemo mladima da ovi novi trendovi nove tehnologije itekako imaju alternativu i u ovim  tradicionalnim sportovima. Drago mi je da u okviru ovih igara mladih imamo oživljavanje jednog starog tradicionalnog sporta to je tzv. graničar odnosno između dvije vatre”-  rekao je između ostalog Bego Gutić, načelnik Općine Banovići.

Sportske igre mladih održavaju se u Hrvatskoj, Srbiji i BIH. Ova manifestacija godišnje okupi oko 200 hiljada djece, a za ovogodišnje igre samo u BIH prijavljeno je oko 55 hiljada učesnika.

“Ja se moram zahvaliti općini Banovići i načelniku što smo uspjeli ostvariti ovu saradnju i što će Banovići za Dan sporta ali i za vrijeme koncerta kao i regionalnih takmičenja biti centar zabave, druženja prijateljstva tolerancije solidarnosti i svih onih lijepih stvari koje sport sa sobom nosi” – rekla je Ena Jažić – Šurković PR menadžer Sportskih igara mladih.

Za regionalno takmičenje u nogometu, košarci i odbojci za djecu 2007., 2006. godište i mlađi koje će se održati na poligonu u Grivicama za sada je prijavljeno 36 ekipa. Pobjednici će imati priliku da se takmiče za plasman na veliko finalno takmičenje, koje će se održati u Sarajevu od 6. do 8. jula.

“Ja bih se zahvalio svima koji su nam ukazali povejrenje da možemo da se uključimo i da organizujemo jednu ovakvu manifestaciju koja okuplja najmlađu uzraste i stvarno mi je veliko zadovoljstvo da općina Banovići može biti jedan od članova ovog projekta” rekao je Sead Talović, predsjednik Saveza sportskih klubova općine Banovići.

Said Hasanbegović, predsjednik Školskog sportskog saveza općine Banovići istakao je da je posebna  čast što svi prepoznaju kolika je važnost ovakvih projekata i koliko je to važno za djecu u ovakvim uvjetima u kojima im sigurno najviše takvih aktivnosti fali za njihov normalan razvoj i za  ispunjavanje njihovih potencijala bilo kojih ne samo tjelesnih”

Sportske igre mladih podržavaju i naši istaknuti sportisti, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Džanan Musa i Amel Tuka. Kako je istaknuto, dosadašnja iskustva pokazala su da općina Banovići ima najbolju nogometnu ekipu, obzirom da su bili ne samo državni, nego i pobjednici na međunarodnom finalu u Splitu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“ Mislim da će ovo biti jedna prilika da se lijepo mladi, roditelji, građani druže i da napravimo čvršću vezu između roditelja, učenika i lokalne zajednice, da jednostavno izgrađujemo međusobno povjerenje i da se ovaj događaj zaista pamti” rekao je Adem Mostralić, glavni koordinator projekta

Kao kruna ovog važnog sportskog događaja i kao poklon Općine Banovići građanima bit će održan i koncert Crvene jabuke u petak 17. juna u 21 sat na gradskom trgu uz vatromet. Inače, Sportske igre mladih održavaju se u sklopu manifestacije Banovićko kulturno  ljeto,.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...