Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Australija se pridružila listi država koje su zabranile TikTok na državnim uređajima

Australija se pridružila zapadnim zemljama u zabrani korištenja TikToka na vladinim uređajima jer je video aplikacija u vlasništvu Kineza pod sve većim pritiskom zbog tvrdnji da predstavlja sigurnosni problem.

Glavni državni tužitelj Mark Dreyfus najavio je zabranu u utorak nakon što je dobio savjet od obavještajnih i sigurnosnih agencija, rekavši da će direktiva biti uvedena “što je prije moguće”.

Odluka stavlja Australiju u red svojih saveznika iz obavještajnog saveza Five Eyes. SAD, Britanija i Kanada već su najavile slična ograničenja, dok je novozelandski parlament također naredio uklanjanje aplikacije sa svih uređaja s pristupom zakonodavnom tijelu.

Norveška i Evropski parlament poduzeli su slične poteze, a prošle je sedmice NATO zabranio zaposlenicima preuzimanje aplikacije na uređaje koje je osigurao NATO, prema dvojici dužnosnika NATO-a upoznatih s tim pitanjem.

Do sada nema dokaza da je kineska vlada pristupila TikTok korisničkim podacima i nijedna vlada nije donijela širu zabranu ciljanja TikToka na ličnim uređajima.

Međutim, Bidenova administracija je zaprijetila da će to učiniti u Sjedinjenim Državama osim ako kineski vlasnici aplikacije, Bytedance, ne pristanu izdvojiti svoj udio u platformi društvenih medija.

Američka vlada zabrinuta je da bi Kina mogla koristiti svoje zakone o nacionalnoj sigurnosti za pristup značajnoj količini ličnih podataka koje TikTok, kao i većina aplikacija društvenih medija, prikuplja od svojih američkih korisnika.

Tokom kongresnog saslušanja visokog profila o tom pitanju, izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew bio je kritikovan zbog navodnih veza tehnološke tvrtke s kineskom vladom.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Chew je rekao da kineska vlada nikada nije tražila od TikToka podatke i da bi kompanija odbila svaki takav zahtjev.

Sa svoje strane, kinesko Ministarstvo trgovine reklo je da će se “odlučno suprotstaviti” svakoj odluci koja bi rezultirala prisilnom prodajom TikToka, dodajući da bi to “ozbiljno naštetilo” povjerenju globalnih investitora u Sjedinjene Američke Države.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...