Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

BH Telecom od oktobra snižava cijene roaminga između zemalja EU i Zapadnog Balkana

BH Telecom Sarajevo je u skladu sa Odlukom Uprave Društva prihvatio i potpisao EU/WB6 roaming deklaraciju, čime se obavezao da na dobrovoljnoj bazi izvrši postepeno snižavanje maloprodajnih cijena za usluge DATA u roamingu za svoje mobilne korisnike u mrežama EU operatora, u periodu do 2028. godine.

Deklaracija je potpsiana na EU-Western Balkans summitu, događaju koji se održao 6. decembra 2022. godine u Tirani (Albanija).

U skladu sa preuzetim obavezama, predstavnici BH Telecoma su u proteklom periodu aktivno sudjelovali u dogovoru o nivou gornjih graničnih cijena i načina implementacije postupnog sniženja korisničkih cijena za Data usluge u roamingu, u mrežama mobilnih operatora iz EU.

Na posljednjem implementacijskom sastanku predstavnika mobilnih operatora potpisnika EU/WB6 roaming deklaracije, održanom 25. aprila 2023. godine u Podgorici (Crna Gora), u organizaciji Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) i Evropske komisije (EC), postignut je dogovor i potpisan Aneks deklaracije kojim su utvrđene gornje granične cijene za Data usluge u roamingu počev od 1. oktobra 2023. do 2028. godine.

Maksimalni nivoi maloprodajnih cijena (“Price cap”) za 1 GB u tom period bit će sljedeći: 18 eura od 1. oktobra 2023., 14 eura od 2026. i 9 eura od 2028.

BH Telecom kao lider na tržištu mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini podržao je incijativu Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) i Evropske komisije (EC), te je jedini mobilni operator iz BiH koji je direktno sudjelovao u fazi usaglašavanja dogovora između 38 mobilnih operatora iz EU i Zapadnog Balkana.

BH Telecom je u proteklom periodu značajno unaprijedio važeću ponudu dodatnih Travel paketa namijenjenih za korištenje usluge prenosa podataka (Data) u roamingu, te će u narednom periodu do 1. oktobra 2023. izvršiti sve obaveze proistekle prihvatanjem EU/WB6 Roaming deklaracije.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...