Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

BIHAMK ima novi broj informativnog centra

Ova izmjena se uvodi kako bi se komunikacija sa članovima i građanima poboljšala, prije svega jer u situacijama traženja pomoći na cesti putem broja 1282 više neće biti potrebe za odabirom usluge.

Od sada, umjesto dosadašnjeg telefonskog broja za upite o stanju na cestama – 1282 /opcija 3/, uvodi se NOVI, izmijenjeni pozivni broj Informativnog centra BIHAMK-a: 1325 za informacije o stanju na cestama. Broj 1282 i dalje ostaje aktivan, za usluge pomoći na cesti. 

Ova izmjena se uvodi kako bi se komunikacija sa članovima i građanima poboljšala, prije svega jer u situacijama traženja pomoći na cesti putem broja 1282 više neće biti potrebe za odabirom usluge, nego će se prvi slobodan operater pomoći na cesti javiti odmah.

Informativni centar BIHAMK-a je u prošloj godini odgovorio na 26.499 telefonskih upita o stanju na cestama, aktulenim uslovima putovanja i posebnim mjerama na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu, te turističkim informacijama.   U cilju rasterećenja dobro poznatog broja 1282 za pomoć na cesti, ali i zbog stalne potrebe vozača da što prije dođu do informacija o stanju na cestama ili graničnim prijelazima, od 10. maja aktiviramo broj 1325. 

Informativni centar BIHAMK-a poznat je kao jedini relevantni izvor o stanju na cestama u Bosni i Hercegovini. Poznata lica izvjestitelja, Bisere Hašimbegović, Ksenije Selimović i Amre Musagić svakodnevno informišu vozače o prohodnosti naših cesta.  

Informacije se prikupljaju se u saradnji s kantonalnim MUP-ovima, federalnim i kantonalnim ministarstvima za promet i komunikacije, JP Ceste FBiH i JP Ceste FBiH te graničnom policijom. Potom se ažuriraju na našoj web stranici u četiri redovna termina (06:30h, 10:30h, 13:30h i 16:30h), a vanredne informacije se ažuriraju odmah.  

U informativnom centru prati se stanje u saobraćaju putem 78 kamera postavljenih na najznačajnijim lokacijama u Bosni i Hercegovini. Te informacije dostupne su i na web stranici BIHAMK kamere.  

Pozivom broj 1325 možete dobiti sljedeće informacije: 

Advertisement. Scroll to continue reading.
  • stanje na cestama u Bosni i Hercegovini; 
  • stanje na graničnim prijelazima; 
  • zabrane kretanja za pojedine kategorije vozila; 
  • udaljenost između pojedinih odredišta; 
  • cijena putarina i goriva u BiH i evropskim zemljama; 
  • raspored najavljenih radarskih kontrola i
  • informacije o zakonskim propisima i saobraćajnim pravilima. 


Napominjemo da je broj 1282 i dalje aktivan, ali samo za usluge pomoći na cesti navode iz BIHAMK-a.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...