Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Bilećka “Kovnica” kreće sa radom do kraja godine – posao za najmanje 50 radnika

Do kraja godine u nekadašnjoj bilećkoj “Kovnici” sa radom bi trebalo da krene jedna proizvodna linija, a posla će biti za najmanje 50 radnika iz istočne Hercegovine, rečeno je danas nakon što je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, zajedno sa vlasnikom “Unis toka” i predstavnicima Opštine Bileća, posjetio ovu fabriku.

Oni su danas obišli stari pogon “Kovnice”, koju je nedavno kupila firma “Unis tok” iz Kalesije. Radovi na pogonu već su krenuli, pa smo danas u fabrici zatekli radnike koji popravljaju krov, čiste i sređuju.

Vlasnik “Unis toka” Sead Džafić otkriva da će se u nekadašnjem bilećkom gigantu sada proizvoditi vanjski i unutrašnji prstenovi ležajeva za automobilsku industriju. Priznaje da je fabrika u daleko lošijem stanju nego što je očekivao, ali, kako kaže, vjeruje da će uspjeti da je oživi.

– Nisam imao priliku da uđem u kanale da vidim imaju li svi kablovi. Nijednog metra kabla nema, od najtanjeg do najdebljeg. Tako da će biti malo teže, ali će ići. Već sam jednu fabriku oživio, ona je danas jedna od boljih u državi, zapošljava 350 radnika, a prošle godine je izvezla 45 miliona maraka i ostvarila je ciljanu dobit. Ovdje će se početi sa proizvodnjom vanjskih i unutrašnjih prstenova ležajeva za automobilsku industriju, a to su svi ovi kamioni koji prolaze Bilećom. Man, mercedes, volvo, skania, daf, to su svjetski proizvođači ležajeva, SKF, FAG i FKL, Švedska, Njemačka i Amerika. O broju radnih mjesta još ne mogu da govorim, ali svi zaposleni će biti iz Bileće, Trebinja i okolnih mjesta, svi koji budu željeli da rade – istakao je Džafić.

I ministar Klokić potpuno je optimističan kada je u pitanju ponovno pokretanje proizvodnje u staroj “Kovnici”, a, kako je danas obećao, ministarstvo učiniti sve da novom vlasniku u tome pomogne.

– Radi se ozbiljnom investitoru, koji ima dobre reference i svoje partnere nalazi u inostranstvu. To govori da će ova investicija sasvim sigurno uspjeti. Danas smo razgovaralio načinu na koji Vlada Srpske može da da podršku. Jedan od načina je podrška putem projekata pri zapošljavanju koje Ministarstvo rada i socijalne zaštite RS vrši zajedno sa Zavodom za zapošljavanje RS. Vidjećemo da li postoji način da direktno putem navedenog ministarstva pomognemo ovom investitoru s obzirom na to da je samo za preuzimanje Kovnice izdvojeno oko 1.900.000 maraka, a procjena je da će za pokretanje proizvodnje biti potrebno još 3.500.000 KM – rekao je Klokić u Bileći.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Opštine Bileća, Rade Kozjak, smatra da će ova investicija biti značajna za Bileću, ali i za čitavu Hercegovinu.

– Novi vlasnik planira i da zaposli veliki broj radnika, u prvoj fazi sigurno i do stotinu. Ove godine biće pokrenuta jedna proizvodna linija, a naredne još dvije linije, dakle, sigurno će zaposliti nekoliko stotina radnika – uvjeren je Kozjak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nakon posjete “Kovnici”, ministar Klokić imao je radni sastanak sa načelnikom Bileće Miljanom Aleksićem i njegovim saradnicima, nakon čega je posjetio firmu “Ljbilje” i Vinariju “Parežanin” u Bileći, sa ciljem da se upozna sa problemima sa kojima se privrednici susreću i da, kako je sam rekao, vidi na koji način njegovo ministarstvo može da im pomogne.

Jelena Denda Borjan

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...