Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Čestitka Medžlisa Islamske zajednice u povodu Nove 1439.hidžretske godine

Poštovani muslimani i muslimanke,

U srijedu (20. septembra 2017.), sa akšamom dolazi nam Nova muslimanska hidžretska 1439. godina. Obilježićemo je pojedinačno, u mnogim džematima našeg Medžlisa IZ Kalesija.

Centralna manifestacija obilježavanja Nove muslimanske hidžretske godine 1439. je, u tek restauriranoj džamiji, u džematu Međaš, u četvrtak 21. septembra, poslije akšam-namaza, odnosno 1. muharrema 1439. h.g.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija, uz poziv na obilježavanje 1439. hidžretske godine u džamiji u džematu Međaš, ovim lijepim povodom podsjeća da je hidžra vjesnik slobode čovjekove!

Doći na obilježavanje 1439. hidžretske godine u džemat Međaš je svojevrsna hidžra svih kalesijskih muslimana i muslimanki. Ići Allahu i Njegovim naredbama je najkvalitetnija hidžra. Primicati se ajetima kur'anskim i primjenjivati ih u svakodnevnom životu, najunosnija je duhovna hidžra čovjekova. Takvom hidžrom mi smo u Allahovoj blizini, u najboljem okrilju i zaštiti. Takvim pristupom stvaramo prethodnicu očuvanja islama i njime branimo islamske principe. Sa hidžrom čovjekovo srce ima svoje goleme razloge koje razum naknadno upoznaje.

Hidžra je vječna inspiracija i šansa za analizu prošlog sa sadašnjicom.

Hidžra je kreacija čovjekova u vremenima kada mnogo toga trebamo mijenjati u potisnuti iz svojih života. Hidžra je vrijeme da odustanemo od patološkog munafikluka i naših ustajalih kompulsivnih lažnih ideja i projekata, i kažemo sami sebi da smo za vlastitu korekciju naših muslimanskih života.

Hidžra je buđenje iz mrtvila i traganje za čistim islamskim identitetom.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hidžra je obračun sa lošom praksom životnog okruženja i vječna borba sa našom vlastitom lošom zaostavštinom.

Uz podsticanje da se u tom smislu kvalitetno razumijemo, Medžlis Islamske zajednice Kalesija svim pripadnicima dini-islama želi sretnu i berićetnu Novu 1439. hidžretsku godinu.

Medžlis IZ Kalesija

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...