Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Četiri firme iz Kalesije konkurisale za sredstva Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i dobile odbijenicu

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta objavilo je potencijalnu rang listu korisnika grant sheme “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP)” za 2017. godinu, a na osnovu javnog konkursa objavljenog u aprilu ove godine.

Na osnovu dodijeljenih bodova potencijalna rang lista korisnika grant sheme se sastoji od 52 preduzeća.

Kroz grant shemu pružila se podrška malim i srednjim preduzećima koji djeluju u prioritetnim oblastima (obrada drveta, obrada metala, obrada tekstila, obuće i kože, obrada plastike, prehrambena industrija, informacione tehnologije) kako bi realizirali investicije usmjerene ka poboljšanju tehnološke opremljenosti, programe obuke radne snage i unaprijedili pristup tržištu.

Kada je u pitanju Općina Kalesija, na ovaj projekat aplicirale su četiri firme, ali nijedna nije dobila novčana sredstva.

Naime, u obrazloženju iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za firmu IZAZOV stoji da su Projektom predvidjeli nabavku polovnog teretnog vozila, ali da je ponuda od dobavljača koji nije ovlašten za prodaju vozila.

UNIS TOK je aplicirao za nabavku opreme u iznosu od 46.000 KM, ali u obrazloženju “odbijenice” stoji da pomenuta firma nije u kategoriji malih i srednjih preduzeća na dan 31.mart ove godine jer je pomenuta firma na ovaj datum imala 251 radnika.

Kalesijska firma EMZETA je također projektom tražila novac za nabavku opreme u iznosu od 38.000 KM, a kako stoji u obrazloženju maksimalan iznos je 30.000 KM. Pomenuta firma na dan 31.mart imala je četiri uposlenika.

Firma FEROS ARNAUT također nije prošla jer kako su naveli iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, pomenuti nisu dostavili aktuelni izvod o sudskoj registraciji.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Na javni poziv “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP)” prijavilo se ukupno 167 firmi od čega je njih 53 dobilo sredstva.

Najviše firmi koje su dobile novac dolazi iz Tešnja i Mostara po osam, iz Sarajeva i Ilijaša po tri, Velike Kladuše, Travnika, Tuzle, Odžaka, Bugojna, Usore po dvije i po jedna firma iz Gradačca, Konjica, Livna, Ilidže, Visokog, Jelaha, Donjeg Vakufa, Čitluka, Lukavca, Živinica, Bosanskog Petrovca, Gornjeg Vakufa, Jabalnice, Drvara, Posušja, Tomislavgrada, Srebrenika, Doboj Juga i Hadžića.

 

Popularno

Oglašavanje
Oglašavanje

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...