Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Cijene na hrvatskoj obali su visoko skočile, i domaći se pitaju isplati li se ljetovati

Za godišnje odmore turisti, ali i domaći, bi mogli birati neke jeftinije ljetne destinacije jer ni smještaj na hrvatskoj obali nije zaobišla inflacija. U prosjeku cijene su u posljednje tri godine narasle 30 posto, a negdje čak i dvostruko.

Kuće za odmor osobito one s bazenom su izuzetno popularne posljednjih godina, pa tako i jedna Zadvarju koja po danu košta 400 eura. Interes se nije smanjio, iako su cijene najma rasle posljednje tri godine, prenosi RTL.

“Kako su cijene ulaznih parametara rasle tako su i mom slučaju rasla cijena najma, na razini nekih 10 posto”, kazao je vlasnik kuće za odmor u Zadvarju Jozo Radeljić.

Kako u Zagori tako i na obali, svi su iznajmljivači morali korigirati cijene naviše.

“Tako da su iznajmljivači već prošle godine u prosjeku 15 do 20 posto dizali cijene. Međutim, mi moramo ići više jer moramo nadoknaditi sve troškove koji su nam nametnuti”, govori predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković.

Studio apartman za dvije osobe u centru Splita tako je 2021. koštao je 100 eura, već iduće godine 150, a ove sezone za njega treba izdvojiti i do 170 eura.

“Mislim da će to biti nekih 30 posto u odnosu na protekle tri godine porast cijena”, kazala je Marković.

Najave za samo srcu sezone su dobre, ali trenutni gosti primjećuju da je smještaj skup.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Već smo cijeli mjesec ovdje, sljedeća nam je Italija, ali ovdje nam je mnogo jeftinije nego tamo”, kazao je Jeonghyeon Kim iz Južne Koreje.

Iako su cijene prilagodili i hoteli, ne brinu zbog popunjenosti. Gosti koji traže kompletnu uslugu, rado će istu i platiti…

“Cijene hotelskog smještaja ovisno od kategoriji poskupjelo je od 15 do 20 posto, a zašto znate i sami. Jednostavno je sve pokupilo proizvodi koji se koriste u hotelskim sobama, struja, voda i jednostavno to je bio logičan slijed”, kazala je direktorica hotela u Splitu Nevena Čikeš.

Teško je reći kako će se u predsezoni puniti apartmani po gradu, ali kuće za odmor neće biti prazne…

“Sezona moje kuće za odmor traje od petog do konca listopada i sve je popunjeno”, govori vlasnik kuće za odmor u Zadvarju Jozo Radeljić.

(Klix.ba)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...