KONTAKT
Početna Izdvojeno “Čobanice ljepotice” pjesma koja je i ove godine uljepšala Festival izvorne muzike u Kalesiji

“Čobanice ljepotice” pjesma koja je i ove godine uljepšala Festival izvorne muzike u Kalesiji

od redakcija

U organizaciji Bosanskog kulturnog centra “Alija Izetbegović” Kalesija i ove godine je održan petnaesti po redu Festival izvorne muzike koji je privukao veliki broj građana kako naše općine tako i onih iz susjedstva.

Iz godine u godinu Festival je sve posjećeniji i smatram da trebamo čuvati i njegovati ovu muziku jer je ona naša i danas mislim da nema osobe u ovom dijelu Bosne i Hercegovine a i šire koja nije čula za Kalesijske zvuke ili Babajiće, govori nam direktor BKC-a Fahrudin Sinanović.

On ističe da je pokrenuta i procedura da se izvorna muzika ovih krajeva zaštiti kao kulturno-historijsko blago.

Posjetioci su imali priliku da poslušaju zvuke šargije i violine, a sasvim sigurno najveću podršku imala su Braća Babajići čije su pjesme “Čobanice ljepotice” i “Kalesijo puna si mi cvijeća” i dalje najslušanije iako su snimljene prije četrdeset ili čak i više godina.

Na Festivalu je učestvovalo 11 izvornih grupa iz cijele BiH: Braća Babajić, Kalesijski zvuci, Kalesijski slavuji, Kalesijski dijamanti, Zvorničko sijelo, Odjek Vukovija, Tradicija, Mustafa i jarani, Dobošćani, Sprečanski biseri i Mladi izvori.

Svoj doprinos ovom festivalu dali su i članovi Gradskog kulturno umjetničkog društva “Halisije” Kalesija.

Galeriju FOTOGRAFIJA pogledajte O V D J E

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.