Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Danas je Dan zaljubljenih, parovi širom svijeta slave ljubav

Parovi širom svijeta 14. februara proslavljaju Dan Svetog Valentina koji je poznatiji kao Dan zaljubljenih. Iako je ovaj dan postao komercijalni praznik, poenta je u ljubavi i zahvalnosti.

Običaj je da na današnji dan zaljubljeni poklanjaju jedni drugima male znakove pažnje poput cvijeća, čokoladica i plišanih igračaka. Zbog toga su i ulice brojnih gradova širom svijeta, ali i naše države, pune prodavača koji zaljubljenima nude balone u obliku srca, plišane mede na kojima su napisane emotivne poruke i druge prigodne poklone u znaku Valentinova.

Dan zaljubljenih će biti obilježen i u brojnim kafićima i restoranima koji su za zaljubljene parove pripremili posebnu ponudu u vidu romantičnih večera i zabava.

Postoje brojne priče o početku proslavljanja Valentinova. Prema jednoj legendi, za vrijeme Rimskog carstva Klaudije I je zabranio svim vojnicima da se žene ili zaručuju kako bi bili što bolji na ratištima, ne bi osjećali nostalgiju i željeli provoditi vrijeme sa svojim porodicama. Ipak, svećenik Valentin odlučio je krišom ispunjavati želje vojnika i ženio ih je sve dok car nije saznao. Valentin je zarobljen, bačen u tamnicu i pogubljen 14. februara. Nakon toga proglašen je svecem i katolici su redovno obilježavali ovaj dan u njegovu čast.

Prema crkvenim podacima, sveti Valentin bio je prvi biskup grada Terni u Umbriji koja se nalazi stotinu kilometara od Rima. Zaređen je kada je imao 22 godine. Pogubljen je u 63. godini te je pokopan na mjestu gdje je u IV stoljeću podignuta crkva, da bi početkom 17. stoljeća bila sazidana katedrala. u Ternijskoj katedrali se i danas čuva tijelo ovog sveca.

Praznik Sveti Valentin je od davnina obilježavan 14. februara, tj. dan prije paganskog rimskog blagdana bogova Pana, Fauna i Luperka – tj. paganskog praznika plodnosti. Povezanost svetog Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćanin. Tokom priprema za brak oboje su nasmrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...