KONTAKT
Početna Izdvojeno Dani Povelje: Sjećanje na Kulina Bana i njegovu povelju

Dani Povelje: Sjećanje na Kulina Bana i njegovu povelju

od redakcija

U utorak, 29. avgusta 2017. godine, počinje manifestacija „Dani Povelje“, koja se organizira u znak sjećanja na 29. avgust 1189. godine kada je napisana Povelja Kulina Bana, najstariji bosanski državni dokument napisan narodnim jezikom i pismom bosančicom.  Manifestaciju zajednički organizuju JU BKC „Alija Izetbegović“ i BZK Preporod Kalesija. Tog dana, u utorak, 29. avgusta, u 17,00 sati,u sali BKC-a bit će organizirana promocija knjige „Herojska Žepa“ autora Aziza Tafre i projekcija istoimenog dokumentarnog filma, autora Hifzije Čavčića i Aziza Tafra. Ulaz je besplatan.  Pokrovitelj manifestacije je Općina Kalesija.

Na knjizi ”Herojska Žepa”, Aziz Tafro je radio skoro dvije godine.

– Ova knjiga se uglavnom zasniva na dokumentima, takozvane, Vojske Republike Srpske, Republike Srbije i Ujedinjenih nacija, kaže Aziz Tafro, član ekspertnog tima za istraživanje ratnih zločina.

”Herojska Žepa” je njegova četvrta knjiga, a ranije su objavljene ”Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH”, ”Hadžići, zločin bez kazne” i ”Ratni zločini u Tesliću”.

Dokumentarni film “Herijska Žepa” autora Hifzije Čavčića i Aziza Tafra svjedoči o herojskoj odbrani heroja Žepe, opominje i od svih nas traži da ne zaboravimo, da tražimo istinu i pravdu.

Osim promocije knjige i projekcije filma „Herojska Žepa“ u sklopu manifestacije „Dani Povelje“ bit će organizirani i drugi kulturni sadržaji.

 

 

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.