Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Delila Bajrić: „Promjene kreću od pojedinca“

Delila Bajrić studentica je treće godine Međunarodnog poslovanja na Fakulteta za ekonomiju i društvene studije Internacionalnog Burch univerziteta. Ova mlada djevojka dugogodišnja je aktivistica, pjesnikinja, omladinska radnica, edukatorica, društvena inovatorica. Njen angažman ogleda se na poljima ljudskih prava, pitanja i potreba mladih, zagovaranja, promociji mira, interkulturnog i interreligijskog dijaloga, društvenog poduzetništva kao i na polju primjenjene umjetnosti.

Delila je ponosna dobitnica je prestižne stipendije Njemačke fondacije Schwarzkopf – Stiftung Junges Europa, koja obezbjeđuje sredstva za mlade iz Evrope, dajući im priliku da kroz putovanje u zemlje članice Vijeća Evrope rade istraživanje o evropskom identitetu i integracijama na temu kulturnih sličnosti i različitosti, procesa asimilacije i integracije u novom okruženju.

Tokom akademske 2016/17. Delila učestvuje u čak tri Erasmus + treninga u Albaniji i Turskoj na teme „Poboljšanje mogućnosti za mlade kroz inovacije i socijalno poduzetištvo“ te na temu „Omladinski radnici za inkluziju omladinskih manjina“.

Kao studentica Burch univerziteta akademske 2015/16. bila je aktivna članica organizacije Foruma o domaćoj prozivodnji gdje je radila na najvećoj kampanji za mlade „Kupujmo domaće“, koordinišući takmičenje „Bolji kvalitet – konkurentnije tržište“, čime je dokazala svoj patriotizam prema Bosni i Hercegovini.

Sa projektom AB0 Donor, koji predstavlja svojevrsno rješenje za problem deficita krvi u zdravstvenom sistemu 2015. godine osvojila je drugo mjesto na regionalnom takmičenju „Open ideas for Western Balkan“ organizovanog od strane Regionalne fondacije Dokukino te se tako stvrstala među autore najbolji start up projekata u BiH.

Kao najbolji prijedlog rješenja za problem iz oblasti zdravstva u BiH, Delila je te godine predstavljala BiH na Svjetskom samitu nagrađenih, globalnoj inicijativi Samita Informacionog društva Ujedinjenih nacija. Preporuku za svoj rad dobila je i od uvaženog prof. dr. Peter A. Bruck Ph.D. predsjednika Upravnog odbora World Summit award of the United Nations.

Prošavši četverogodišnje mentorstvo kroz program „Promovisanje učešća srednjoškolaca u demokratskim reformama“, koordinisanog od strane OKC Banja Luka i ACED-a pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i Američke nacionalne fondacije za demokratiju NED, trenutno je u ulozi edukatorice gdje pri Mreži Savjeta/Vijeća učenika u BiH radi sa srednjoškolcima u sektoru obrazovanja.

Manje je poznato da je Delila i književnica, čiji su radovi objavljeni su na mnogim web plaformama koje okupljaju eminentne članove ove zajednice. Sa pjesmom „Kontra svih“, osvojila je drugo mjesto na Međunarodnom Rastok festivalu, njene pjesme uvrštene su u zbornik platforme „Pisci za budućnost“ čiji je nositelj Balkansko književno društvo u sklopu projekta “Dijalog za budućnost” koji predstavlja zajedničku inicijativu Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija, a koju u BiH implementiraju UNDP i UNICEF.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ova studentica BURCH Univerziteta aktivno radi na poboljšanju stanja mladih na polju obrazovanja i nezaposlenosti kroz inicijative, kampanje i mentorski rad za osnaživanje mladih. Radi kao motivator, sa aspekta podsticanja procesa kritičkog razmišljanja.

Još od osnovne škole dijelom je NVO sektora. Angažman je krenuo tako što je odabrana za ušečće u eksperimentalnom projektu Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i organizacije „UHD“ Prijateljice. Kroz sam projekat se željelo vijeti da li uz kontinuiran rad i mentorstvo, od mladih ljudi mogu nastati budući lideri. Projekte koje je u to vrijeme koordinisala za svoju školu kao predsjednica Đačkog kluba, pri Komitetu za osnovna ljudska prava i demokratiju u Bosni i Hercegovini i Fondaciji Rosa Luxemburg Stiftung, bili su mirovni susreti mladih iz oba entiteta, te učešće u projektima prekogranične suradnje „Odmor od rata – izgradnja mira“ i „ Koraci ka pomirenju i toleranciji kroz dijalog u obrazovnom sistemu“.

Delila se ne libi volonterskog rada gdje marljivo radio u organizacijama, i promovira aktivni angažman i promjene koje kreću od pojedinca. Radi na humanitarnim projektima, vodeći se time da svi zaslužuju jednake početne uslove i poštovanje dostojanstva drugog i drugačijg, a sve ostalo je rezultat rada, truda i ulaganja u razvoj ličnih kapaciteta. Aktvno volontira na kulturnim događajima kao što su balet „Labuđe jezero“, Teatarski festival MESS, Vezeni most…

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...